Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНО'ВУ 528

очеклвали закон о уређењу учитељског стања у Турској. И добили су нови школски закон. Сваки је учитељ дочекао овај закон раширених руку, сваки је неописаном радошћу приступио да чита, она црвена литографска слова. Али какво разочарење! Као да је у Кини писат! Пун је контрадикције и неке чудне мешавине!...

Овај нови школски закон у Турској има два дела. У првом делу говори се у уређењу учитељских плата, а у другом делу о осигурању учитељских пенсија. И један и други део овога, з4кона јесте скуп незгодних, непрактичних и неразумљивих правила и одредаба. Учитељи су подељени у неке чудновате категорије: на учитеље сталне и привремене. Стални се учитељи опет деле на сталне пре 1895. године, и на сталне после 1895. године, па онда има сталних учитеља с испитом и без испита; затим има, сталних и иривремених учитеља после 1900. и' 1905. године. Привремених пак учитеља има с обавезом теоријског и практичног испита и о обавезом само практичног испита. Учитељи су овим законом подељени и по томе: какву су школу евршили. Није једнака плата оном учитељу, који је свршио призренску Богословију с платом учитеља, који је свршио учитељску школу у Скопљу. Најгоре су овим законом уназађени учитељи из Призренске Богословије. Ова српска школа, која је толико година била усамљена и држала лучу светлости у Отоманској Империји, није заслужила, да дочека овакво унижење. Тек што се измакла испод удараца, који су јој хтели у Босни нанети, она је дочекала у самој Турској да је до прашине понизе. Не обзирући се на њено коренито преуређење од последњих десет година, њени су уче“ ници понижени и приморани да полажу теоријски и практични испит, па тек онда могу бити стални учитељи. Зашто онда та школа носи назив: „богословеко- учитељска“... Овај нови школски закон уздогнуо је над ђацима ове школе чак и ученице девојачке школе у Скопљу. Изгубило се из вида, да се у Призренску Богословију примају ученици, који су свршили четврти разред гимназије и да учење у овој школи траје четири године. Нико се није обзирао ни на то, што се у овој школи, поред осталих, изучавају и ови предмети: психологија, логика, педагогика са школском хигијеном и методика. Па шта је онда био узрок, да учитеље из ове школе тако понизег — Можда су некоме за представнике ове школе волужили учитељи, који су свршили ову школу још пре 20—25 година!

Нема спора, овим се ниуколико не нагира спрема учитеља из. учитељске школе у Скопљу, али није требало законом правити овако грдну разлику између учитеља, који сврше Призренску Богословију и учитеља, који сврше учитељску школу у Скопљу. Кад се узму у обзир садашње прилике наших суплеменика у Турској, један тамошњи свештенички или учитељски кандидат, ако нема мање или више позива за тај рад, ако нема животне снаге и вештине за народну ствар, да саветима пасивно или активно буде политичка личност на првом месту, а специјално за.