Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 9280

ни самих својих савременика, оно не смије бити само благодат просте борбе за опстанак у садашњици, већ више, а по свој прилици скоро увијек, у будућности, којој су индивидуа и садашњост подједнако чубординисани“. (стр. 50.).

(Наставиће се) Д-т Паја Радосављевић.

,

КРАЋИ ПРИКАЗИ.

Упутства за испитивање народа и народног живота од Д-р Јована Ердељановића. Издање Српске Краљевске Академије Наука Београд. Државна Штампарија. 1910. год. Осмина. Стране 44. Ценаг

„Наш народ, и његов живот, још у опште слабо проучен. Има делова нашега народа, о којима знамо врло мало или не знамо готово ништа. Нарочито је мало таквих проучавања, које би могле послужити за фраво, научно Познавање“ српскога народа. Међутим, ми Срби имамо врло мало људи, који се занимају науком о народу, и који могу проучавати народ и народни живот. Они не могу доспети да попуне све празнине у знању о нашем народу.

Ново време доноси пак све веће промене у народним особинама и у народном животу. За две три десетине година већ се у многим крајевима неће знати готово ништа о ранијем животу народном, и због тога се неће моћи правилно да сазна постанак и развитак нашег народа. Да се не би то десило, треба, сви да учинимо своју дужност према народу, из кога смо поникли, а то ће на првом месту моћи да учине људи, који живе и раде у народу... Они могу најбоље потпомоћи рад на проучавању нашег народа прикупљањем што обилатије грађе о народу и о народном животу. Да би се олакшао посао таквим испитивачима; састављена су ова Упутства, из којих се може видети, шта све треба у народу проучавати“. Учитељи српски, из сви српскиг крајева, могли би на овоме пољу много да ураде. Они су најбољи познаваоци свога народа. За то не би било рђаво да сваки учитељ-ица набаве ова Упушешва, па према њима да опишу, који одељак и пошљу Академији Наука за Етнографски Одбор. Упутства Академија шаље сваком на захтев бесплалано. Само јој треба доставити тачно адресу. Одабраније и потпуније радове Академија ће штампати у свом „Етнографском Зборнику“ и хонорисати са 45—950 динара од штампаног табака.

Ст. М. М, уч

Главни Просветни Савет, преглед живота и рада поводом његовог хиљадитог састанка. Изложио Љуб. М. Протић. Београд. 1910. год.

1 Иста упутства, стр. 2. Учитељ 34