Učitelj

ПИСМЕНИ САСТАВИ 465

на њиховим саставима, без обзира на то, што су додирни сугласници сложени, нпр. из-ра-да, под-ву-ћи, раз-ба-ца-ти итд.

Напомена. Сложни сугласници познају се по томе, што у нашем језику има речи, које се њима почињу, нпр.: реч „васпитно“ треба поделити: ва-епит-но, због тога, што су сугласници „оп“ сложни, јер се тим сугласницима почињу речи: спавати, Спира итд. а сугласници „ти“ су несложни, јер нема ниједне речи у нашем језику, која се почиње тим сугласницима.

8 Наставник треба да упозна ученике најпотребнијим интерпукционим знацима, и то: шачком, запетом, двема тачкама, наводницама, знаком, талаања, знаком чуђења мила заповедања.

а) Тачка се пише свагда на крају реченице.

6) Запеша се пише у овим случајевима:

1) да се у сложеној реченици њом растави главна од споредне реченице, нпр. Књигу пише Мула-паша, па је шаље у Неготин ит.д.

2) да се њоме растави уметнута реченица од главне, и с једне и б друге стране, нпр.: Човек, који много говори, мало мисли итд.

3) да се њоме раставе приређене реченице, нпр.: Сину сабља, паде руса глава итд.

4) да се растави с обе стране она реч, којом се неко или нешто зове, нцр.: Дођи, Душане, сутра к мени! Смедерево, ватром изгорело ! ит,д.

5) да се раставе имена, која се набрајају, кад нема свезе

„и“, нпр. У сандуку му стоји: шећер, кафа, со, пиринач и бибер ИТД.

6) њоме се означава, да је какво слово у речи изостављено. Ово бива у песмама. Онда се запета зове апостроф, нпр. Узво деда свог унука. Лепши ј' санак него јава. Ит.д.

в) Две тачке пишу се у ова два главна случаја:

1) кад се хоће да набрајају имена, нпр.: У обору има: коња, оваца и свиња; и :

2) кад се хоће да запише туђ говор, како је изговорен; такав се говор пре почетка т.ј. одмах после двеју тачака доле и на свршетку говора горе обележава наводницама“ нпр. Он ми одговори: „Ја нећу ићи у варош.“

г) Знак пишања пише се на крају уџитне реченице, нпр.: Хоћеш ли вутра ићи у цркву: И

д) Знак чуђења (заповедања) пише се у два случаја:

1) на крају реченица, којима се исказује какво чуђење, нпр. Дивно ли је под ноћ погледати! и

1 0 овоме треба упознати ученике при читању песама из читанке у којима има апострофа.

2 Можда ће некоме изгледати чудновато и претерано, што ми помињемо и наводнице! Наводнице су потребне да их и ученици осн. школа. Неоправдана је бојазан, ако се мисли, да их ученици не могу схватити. Имамо личног искуства, да их ученици лакше схвате, нето остале знаке.

Учитељ 30