Učitelj

492 УЧИТЕЉ

правца кретања и, друго, што се тиче пренашања (достављања) кретања. Ово друго не постоји код аутора, и ми смо то горе подвукли. Али што је још куриозније: Декарт доказује понаособ и један и други део евога закона,“ па је бар то могло скренути пажњу ауторову, ако његово разумевање не иде тако далеко.

(Наставиће се).

ИЗ ШКОЛЕ И ЗА ШКОЛУ.

Наука о човеку у основној школи.

По К. Зеујет-уџ п др, израдио Вујица Петковић, учитељ. (НАСТАВАК).

6. Жато и хлеб.

Посматрање ч задаци. 1. Посматрање радова на пољу. (Уговорено да се изведе у природним наукама).

П. Разгледати млин. Како изгледа с поља водени млин, млин помоћу ветра. Нацртати. — Млинарске справе. — Жито у врећама на гомили. (Како се једно од другог разликује. Обим, пресек нацртати.) Радови при млевењу. Врсте брашна; испунити флашипџе брашном.

Ш. Разгледати пекарницу. Посматрати како се пече хлебац, брашно и вода замешени у наћвама. Мешење. Кисељење. Растење теста. Размеравање. Облик у саћурицама. Радови у пећи. Поступна промена на хлебу. Свеж хлебац. Како мајка пече колач. Продаја хлеба.

ТУ. Хлебац и друга пецива у кући. Разгледати расечен хлебац. Које се питање јављар Како се чува хлебацр Како се употребљује тврдо печен хлебацг -

Предавање. Историјом хлеба од зрна до готовог хлеба представљена је ствар очигледне наставе и рада. И посматрању хемијског поступка при печењу мора се овде водити рачуна.

Уч. Од којег се жита справља наш хлебр Ђ. Од кукуруза, ражи и пшенице. Понови како се справља хлеб од зрна! — Уч. Које саставне делове садржи хлеба г (Пана таблипу 1

Код нас уобичајена врста млевења брашна није баш сасвим исправна, кад се у млину издваја лепак. Овај је хранљив, налази се у тајину.

Од разног брашна справља се и различит хлеб.

1. Проја. Она се меси од кукурузног брашна, без икакве

1 „Ретопђгавиг ашњеш рмог ратв ћијив Тесла...“ (Први део овога закона, доказује се...); „Петопеафиг еНат рагз аЊега..“ (Други део доказује се....): Пезсатев, Ретејрја, раг5 зесипда, ХИ, ХЕЦ, р. 41.