Učitelj

730 УЧИТЕЉ

Љуб. М. Лротић.

ПОСЛЕ ДЕСЕТ ГОДИНА.

Посвећено десетогодишњици Женске Учитељске Школе.

Школа од 1872. лист пок. Милана Њ. Милићевића, на стр. 507, донела је указ да се одобрава решење Народне Скупштине „да се у основне мушке школе могу постављати и женска лица која имају потребна знања. Несумњиво је ово одобрење било и признање женскињу да се показало дораслим за васпитање народне омладине по школама, јер само тако имало је смисла што је круг рада у државној служби проширен. Може бити да је то био и разлог што се за дуги низ година није установила нарочита школа за спрему учитељица, него је и тај задатак, тек у другом реду, имала Виша Женска Школа, као што се види из закона о њеном уређењу још кад је први пут отворена.!

Па ипак полако почела се да осећа потреба за једном специјалном школом за спрему учитељица, као што је била учитељска школа за спрему учитеља, отворена прва таква, у Крагујевцу по закону од 5. октобра 1870. г. Законом од 31. марта 1881. г. отворена је друга учитељска школа у Нишу. У чл. овога закона била је одредба да се може установити и нарочито одељење „за мање спремне ученике“, за које ће министар просвете прописати наставни план „и све друго што би за управу њену требало“. Ово одељење није установљено, и то, разуме се, није била штета, али је урађено нешто друго, боље: почело се, мимо закон, да одобрава да се у ову школу у Нишу примају и ученице, свакако у намери да се добију спремније учитељице, него што их је могла да спреми Виша Женска Школа.

Убрзо, па је у овој школи било паралелних разреда, у којима су биле само ученице, које су биле вредне. Али ја нисам у тим одељењима предавао, а и иначе радио сам кратко времеу овој школи, ни две читаве године, те не могу на основи искуства рећи да је ово заједничко учење младића и девојака показало се на пракси као незгодно. Ну, с разлогом могу рећи да је била велика погрешка што у женска одељења нису постављене бар по једна разредна наставница, која би предавала и водила надзор над ученицама. Овако би се много више учинило за боље и правил-

1 Види: Постанак и задатак Женске Учитељ. Школе у [. Извештају ове школе, стр. 9—14. у.