Učitelj

ОБМАНА ИЗ УОБРАЖЕЊА > 497

ним патолошким случајевима душевни живот, дезорганизујући се, показује своје саставне делове, који се у обичном животу сливају у психички хемизам и представља на тај начин ехрептетшт пагае.

Из клиничке слике, коју је описао проф. Крепелин у 29. лекцији у глави о патолошким личностима, ја ћу узети само оно што. има везе и одношаја са нашим питањем.

Чудновату личност, читамо у тој свесци, представља тридесетогодишњи глумац, кога су довели пре три недеље због тога што је под туђим именом измамио од једне проститутке брилијантни прстен. Он га је просто узео и казао јој, рачунајући на даљу зараду, да ће идућег дана доћи у гостионицу, где га ипак није било. Код суда је казао, да му је девојка поклонила тај прстен, те га је он зато продао. Због тога је морао бити затворен, где је покужао да изврши самоубиство — по мишљењу лекара да би се оправдао — а после тога је падао у грозничаво стање с дрхтањем и грчевима услед чега је био донесен у клинику.

У неколико блед, због рђаве хране, обријан, одевен сиромашном гиздавошћу, представља како својом спољашношћу тако и целом својом појавом праву слику пропалог глумца.

„Он говори необично брзо и много, у говору употребљава громке и високопарне крајности, свемогуће техничке изразе и засипа вас читавом масом збуњених епизода из својега живота. Тако, гимназију је свршио у 16. години и прво је ступио у флоту; за тим је изучавао медецину прво у Чикагу, затим у Страсбургу и Лајпцигу; полугодишњи је испит издржао у Вирцбургу. Наравно да је после тога постао глумац, кочијаш, слуга, истраживач злата у Ј. Африци, чистач улица у Њу-Јорку. Тамо се упознао са једним руским дворјанином, који га је довео у Русију и узео код себе на своје добро. Научивши руски језик отишао је као преводилац у Техеран. Но љубав према уметности довела га је опет на позорницу. Он је играо у Русији, затим је отишао у Брисел, где је из нужде морао постати амалин, и у то време упознао се Содиеот, који га је ангажовао за Тћеае !тапзајз и одвео га са собом на уметничка путовања по И. Азији. Он је, напослетку, играо на најчувенијим позорницама увек у најглавнијим ролама.

Он се оженио особом из чувене породице са бићем анђелске невиности; она му је родила четворо деце, која су му за кратко време помрла.

„При болном описивању неизмерно срећног његовог пододичног живота прелази у високом степену раздрагано стање (премда

УЧИТЕЉ 38