Učitelj

ЕКСКУРЗИЈА СРПСКИХ УЧИТЕЉА У РУСИЈУ 507"

самом изложбом споменик Александру ПЦ, у облику високе мраморне колоне с барељефом царевим. На споменику је натпис: „Алексан- дру П. Оссободиоцу народа и добротвору Одесе“. Улазницу су нам дали, као екскурзантима, у пола цене. Ушав кроз триумфални свод, где смо вадили улазнице, пред нама се шири права алеја са стазама, у даљини се простире морски залив, а с обе стране алеје и у средини ње разни изложбени павиљони. Ту вам је павиљон жељезнички пун машинских модела, здања, занимљивих картограма и цртежа, који представљају историјски развитак и садашње стање · југозападних руских жељезница; ту вам је административно здање, пошта, телеграф и телефон. У другом великом павиљону изложена је роба од памука, вуне, лана, свиле и осталих ткања, роба од дрвета, производа за храну, хемикалија, уметничких производа, архитектуре, намештаја, посуђа и т. д. Нас је много занимао пави-. љон одеске градске управе, у коме су, између осталих изложбених предмета, смештена школска одељења, и павиљон друштва борбе са јектиком. Занимљив је и павиљон бродарског друштва у форми лађе, као и одељак привредних машина и оруђа. Даље је фабрично одељење, електрично одељење, морско и ваздухопловно. Сем ових има још много павиљона разних друштава, трговачких и индустриских радња.

Сем ових главних изложбених павиљона, има на изложби још много зграда, у којима су установе за забаву, или су гостионице, чајџинице, кафане, посластичарнице и продавнице руских пића: кваса, чаја и „вотке“. Штета што смо доцкан стигли те је изложба већ била празна, јер су излагачи у главном однели изложене предмете. Као што смо у Кијево-Пештерској Лаври куповали за успомену крстиће, иконице, коралне низове и друге ситнице, тако смо на изложби навалили куповати ситнице од седефа и алуминија, играчке за деду и т. д. Но, многи су се уздржали куповања, 6ојећи се наплаћивања велике царине при повратку у Србију.

Други дан бављења у Одеси провели смо у одмарању и шетњи. Разгледали смо чувени рибљи трг, пун свакојаких морских и речних риба, великих и малих, свежих и усољених. Извоз рибе из овога места врло је велики.

Пред вече 3. септембра припремимо се за одлазак, визирамо пасоше, испратимо пртљаг на моло, где смо већ сви били искупљени, јер смо били извештени да пароброд за Галац полази у 7 часова у вече. Ну пошто је пароброд „Болгарија“ задоцнио, то смо целу ноћ морали чекати на истовар и утовар робе. Осталих