Učitelj

942 у пи БРЕ љЉ

године). Зашто» Сетите се онога, што смо учили у Ба Ијан причама ! (Убиће га непријатељи).

Кад је Исус први пут долазио у Јерусалим на Пасхуг — Ко беше тада с њим» — А ко сада иде с њим> (Његови ученици). Не само његови ученици, већ и многи други људи с њим; они су хтели оно исто, што и Исус и његови ученици. Шта дакле (Хтели су у Јерусалим на Пасху). Како су дошли к њему2 (Придружили су се уз пут). :

Исус је знао како га ишчекују у Јерусалиму, и хтео је овога пута друкчије да уђе у главни град него до сада; не пешке, као што је до сада увек радио, већ јашећи као какав владар. Какве се животиње имале за јахање у земљи Хананскојг (Магарци). Има ли Исус такву животињу» — Како ће је добити» (Могао је купити или узети од кога на послугу). Дабоме, узео је на послугу из једог села близу Јерусалима. Од кога2 (Од ког пријатеља или познаника). Село се звало Витанија.: Између Витаније и Јерусалима је Маслинова Гора. Преко ње води пут у Јерусалим |Утврдити имена: Витанија и Маслинова Гора [Показати карту или скицирати пут на таблиј. Тај пут је дугачак 21 км. а излази на висину од 1000 м., тако да се путује јашећи 6—8 часова. — Пред Витанијом Исус се задржао и послао два ученика, говорећи им: „Идите у село што је пред вама, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њон; одрешите је и доведите ми! И ако вам ко рече што, кажите да они требају Господу! И одмах ће их дати.“ Испричајте шта су сад два апостола урадили!

Док су они отишли. Исус их је са осталим апостолима причекао; за то време се скупило много људи око њега, и они су хтели на празник, па су се задржали кад су видели да Исус стоји на путу. Хтели су да причекају, док се ученици врате с магарицом, па да сви иду с Исусом у Јерусалим. У том доведоше два ученика магарицу. Шта може сад Исус да радиг — Ко ће му при том помоћи» Дабоме, оба ученика простреше на магарицу своје хаљине, па онда Исус узјаши. Шта се по томе види код ученика»2 (Да много воли свога учитеља).

Слушајте сад како ћемо овај део да упамтимо>

1. Део. Исус је пошао у Јерусалим на Пасху. С њим је било много народа. Кад се приближише к Јерусалиму и дођоше у Витанију к Маслиновој Гори, онда Исус посла два

1 Не Витвага, како је Матеј узео у своме тексту.