Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 519

ПРОСВЕТА У СРАСТВУ А СЛОВЕНСТВ)

С РЕМ.

Српска школска матица. И ако школа није свемоћна, илак је врло моћан чинилац у животу свакога народа. Зашо народ без школе јесте народ без будућности. Зато освајачки народи узимају школу као врло згодно културно средство за освајање, и свим силама старају се да их узму под своју власт, па помоћу њих младежи — будућем народу — натурају свој језик и своју историју, а дотичног народа језик и историју забрањују. Зато Немци и Мађари у свима српским земљама нагло подижу и отварају своје школе у коју примају и српску децу. А

А зато опет и они народи који од тога имају да се бране, који се боре за свој национални опстанак, који се не даду претопити и асимиловати, исто тако труде се свим силама да школе остану у њиховим рукама, да имају своје националне школе. У том циљу оснивају се школске матице из којих се помаже одржавање и отварање својих школа, путем добровољних прилога. На тај начин вредни Чеси данас издржавају из своје шк. матице 80 основ. школа и 40 дечјих забавишта. А Хрвати су прошле године скупили 100.000 дин. аа држање и ширење својих школа у Истри и Хрватској.

По угледу на ову браћу и Србе у Руми и Даљу основали су јесенас своје шк. матице са:улогом само по 1 круну, коју би сваки Србин требао да да о свом крсном имену, и преко новина позвали све Србе на шиљање прилога. До краја пр. год. скупљено је у Руми 77:20 кр., а у Даљу 31.54 кр. Кад би свака српска кућа дала по 1 кр. скупило би се по 200.000 дин. годишње само у Троједници..

Похвална мисао и дело, само би ова матица требала да буде једна за сва места, и то да буде засебан одељак при садашњој матици у Новом Саду, јер мала и сиромашна места, којима баш треба помоћи, овако подвојена, ништа не могу учинити.

ДАЛМАЦИЈА.

Учитељски покрет у Далмацији одавно се датира, али у последње време бива све јачи и озбиљнији. Учитељи траже уређење њиховог материјалног стања, а да је ово веома лоше сведочи и то, што се ове године од 24 учитељска кандидата само четворица посветише учитељевању. У Далмацији учитељ након 25 година рада добива пенсију од 2.200 круна, а у Тиролу где је положај учитеља _