Učitelj

У ПИГРЕ Љ

ОРГАН УЧИТЕЉ. УДРУЖЕЊА У КРАЉ, СРБИЈИ И СВИХ СРПСКИХ УЧИТЕЉА

Излази месечно у све-

Б ЦЕНА ЈЕ ЛИСТУ: скама од 5—6 табака еоград, март

|

| | За чланове Учитељског 1919 | Удружења 5 динара, а за . | остале 10 дин. годишње.

Претплата се шаље бла-

гајнику Главнога Одбора, Св. УН Год ХО а рукописи уреднику Б ј :

За српске школе ван граница Србије 10 круна, а за учитеље 6 круна год.

Власник за Учитељско УДРУЖЕЊЕ, УРЕДНИК ПРЕДСЕДНИК ГЛАВНОГ ОДБОРА 5 ЂОРЂЕ С. КОЈИЋ УРОШ БЛАГОЈЕВИЋ УЧИТЕЉ У БЕОГРАДУ. А. Херцен.

САЛОСВЕСТ ИЛИ СВЕСНОСТ СЕБЕ

Самосвест или свесност нашег „ја“ — представља део опште свести — те се мора потчинити општем закону, т. ј. јавља се или осуствује зависно од тога — да ли се обавља дезинтеграција централних (можданих елемената или не, и мења се — кад се отправљање тих елемената мења. Особито је то очевидно у оним случајевима, када имамо посла са душевним болестима вишег степена, а мање је евидентно у нормалном стању и при лаким — кратковременим, периодичним или сталним душевним растројствима (пр. при хистерији).

У нас нема никакве свести о нашој индентичности са ништавним и слабим бићем — какво смо ми били у моменту нашег рођења. Осећање — да ми собом представљамо продужење једне и исте индивидуе — пониче много доцније, у различно доба живота код разних лица, почев од прве прецизне и поуздане успомене о једном јасно схваћеном стању свести. — Ми одричемо новорођенчету — не свест у опште, већ само свест себе — свесност свог „ја“. Несумњиво је да оно опажа, али је исто тако несумњиво, да оно опажања не локализује. Ради тога је неопходна узајамност неколико чула, што је могуће само при опредељеном ПАРУ услова, а то баш — код њега није могуће.

УЧИТЕЉ =