Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 995.

толици. У свима средњим школама има дакле 1011 римокатоличких ученика. док је Срба православне вере било тек 986, а муслимана 354.' Јевреји и римокатолици су и у тим школама у претежном броју.

У техничкој стручној школи било је 13 ученика српске православне, 10 муслиманске, 15 римокатоличке и 3 јеврејске вере. Огромна већина професора су римокатолици.

У Рељеву постоји српска православна богословија са 34 ученика. На њу троши босанска влада 9.904 круне. На стипендије за гимназисте, који ће доћи у богословију, троши се 38.400 круна. Један богослов учи у Черновицу, а други у Атини. У шеријатској школи у Сарајеву (где се спремају муслиманске судије) има 38 ученика. И у овој школи има професора римокатолика. У 41 медриси има 1481 ученик (софта) који се спремају за хоџе. За римокатоличку богословију у Сарајеву троши се из земаљских срестава 36760 круна, за фрањевачку римокатоличку богословију 17.000 круна, од краља добивају фрањевци 7000 круна, а добивају замашну припомоћ и од угарске владе из комесаријатског фонда. Има за римокатолике новаца са свих страна.

Босанска влада издаје приличну своту и на ђачке стипендије. На великим школама било је 47 стипендија: 19 прав. Срба, 15 муслимана, 11 римокатолика, 1 Јеврејин и 1 лутеран. У осталим школама било је 150 стипендиста: 69 Срба православне вере, 42 муслимана 37 римокатолика и 2 Јеврејина. Код стипендиста одржана је сразмера добро. Иначе свуда се помажу римокатолици на штету других. Ко прочита пажљиво све ово, видеће јасно: како се у Босни са народним новцем свуда помажу римокатолици на штету других.

Какву по Српство несрећну политику Аустрија води у Босни и Херцеговини очигледни је — поред других доказ и скорашње образовање вајно босанске владе, у којој су све Немци, Мађари, Пољаци и 1 Хрват, само нема ниједног Србина ни Муслимана.

РУСИЈА.

Стогодишњица ратовања с Наполеоном. Ове године навршује се 100 год. од ратовања Руса с великим француским завојевачем Наполеоном; који је 1812. год. насилно улетео у Русију са 600.000 војника, заузео (од самих Руса) спаљену Москву, срце Русије, па је морао одмах бежати натраг преко Европе, застирући свој пут трупама своје негда страшне војске, када је Русија (мало доцније) ослободила целу Европу од овога гордог завојевача, допревши до

УЧИТЕЉ 55)