Učitelj

836 УЧИТЕЉ

- њ да је не може истријебити клерикални бојкот пропавффан свима ниским инстиктима, нити дивљаштво. хришћанских божијих намјесника. Наш је пут јасан, открит и несебичан, зато нека словенско свештенство товр запамти, да је његове дјело бесплодно, јер није лако задржати слободу мишљења три—четири стотине учитеља. Наш лист претуриће ту беду и доћи ће дан, кад ће словенско напредно учитељство рећи: зуб за зуб, бојкот за;бојкот. Све учитељство овдје и преко границе Крањске зна да је клерикална клика завела над учитељством конкордатску цензуру, т. ј. да је крањско свештенство почело бојкотно насиље на наш лист и на учитељство. Мало је другова који су уважили клерикално насиље; ми стојимо. чврсто уз нашу идеју и стојаћемо и онда кад ће клерикална мисао. живећи у проклеству каснијег учитељског рода, кад буду словен-. ски учитељи проклињали не само издајице нашег народа, него и. издајице нашег сталежа.

Шпартанци имају свога Ефијалту; хришћанство свога Јуду; слов. народ има клерикалце и слов. учитељство има Сломшкаре.

Клерикални бојкот неће имати успеха за то ћемо се ми бринути. Клин с клином, кличемо словенском напредном учитељству,. који не продаје своје части, него: „Ван са „Зјоуепзкип Оспејет“ из наших домова“.'

Бој на нож, викали су нам; бој на нож одговарамо им! С клерикалним леглом бој до скрајности, за то непосредно словенско учитељство мора показати, да је организирано на тако тврдој подлози, да га не може скршити ни клерикални конкордатски цензурни бојкот.

Бојкот бојкоту; не смије бити ни једног нашег једномишљеника, ни локала гдје загазимо, који не би имао наш лист. Сви на. дјело! Ко данас ништа не жртвује, тај је издајица.

Сарајево. Мил. Попара.

МОРАВСКА.

На дан 1. априла ове године прославили су учитељи и учи-. тељице у Моравској на свечан начин шесдесетгодишњицу Јосефа Улехле, управитеља грађанске школе у Моравској. Учитељи моравски сматрају Улехлу другим Коменским. Он је оснивалац нове. модерне чешке школе. Његове су заслуге велике и неоспорно значајне. Он је велики реформатор народне школе и чешког народа.

1 Лист учитеља, који припадају клерикалној странци.