Učitelj

О НАСТАВНОМ ПРОГРАМУ ТОК

стварни објекти. На таквој карти једино је могуће упутити ученика у правилно читање картографске садржине, што ће му у исто време бити кључ којим ће отварати (разумевати) садржину сваке друге карте.

„Даља настава у овом предмету не ослања се ни на округе ни на сливове, већ се узимају поједине области (предели) као засебне природне целине: Шумадија, Мачва, и др.!

После овако лепих и тачних мисли о земљописној настави у основној школи, т. Васовић опет пада у заблуду, да се цео земљопис може изучити, само ако се промени ред. Њему треба да је познато, да сви учитељи, ђаци учитељских школа, почињу земљопис са околином — завичајем, па онда иду даље. Али, оно што је много не да се савладати, па ма како се распоредио. Земљопис ће и даље стварати „највећу конфузију у дечјим главама“, јер се сва брда, реке и друга већа и мања места не могу схватити. Од многих река и брда неће се видети све српске земље, па ни славно и тужно Косово поље; од многих река и брда деца не виде да има више Срба изван Србије него у Србији; не виде да је Србија са свих страна опкољена српским земљама; од многих брда и река не видимо, да нема тих наоколо Срба, „онда би Србија била као какво мало острво, које би туђи таласи брзо поплавили и уништили, а да нема Србије, све остало Српство осећало би се као да је без срца“.

За то треба што мање грађе учити. Довољно је да деца добро изуче само своју околину, срез, округ о највшше област или слив у коме је школа и да знају карте да читају. Тад ћемо моћи добро изучити све што је око нас, па ћемо дигнути очи мало к небу, па нешто и о сунцу, месецу и звездама знати. Тад ћемо моћи свој народ боље упознати и у Србији и изван Србије. Дакле, из земљописа да се учи ово:

У Ш р. завичај — околина; општина, срез и округ; управне власти укратко.

Читање карте Краљевине Србије.

Знатни људи из своје околине.

У ТУ р. Слив — област —- предео у коме се школа налази;

Читање и разумевање карата Краљ. Србије и срп. земаља.

Кратак преглед Краљевине Србије и Српских Земаља. Народ и његови обичаји, занимање и т. д.

Грб и Застава Краљевине Србије.

Доситије Обрадовић и Вук. Ст. Караџић.

1 Просветни Гласник бр. 2. за 1911.