Učitelj

О НАСТАВНОМ ПРОГРАМУ“ 759

писци рачуница за ЈУ разред, унели у чешврши део рачуне са мешарским мерама. Да ово докажем морам да испишем две тачке из програма, које о овоме говоре:

„6. Четири основне рачунске радње с целим бројевима преко хиљаде. Пове мере. Рачунање с разноименим бројевима,'

„В. Десетни разломци. Рачунање. с њима“. Тако пише у програму. Из овога се не може извести да треба специјално учити о метарским мерама. Баш и кад би то било, требало би избацити, јер се у гимназији учи то целе године,“ па ми не можемо код толиког другог градива узимати још и ово. Али ја ипак мислим, да то није ни у духу програма. Јер у програму се налазе нове мере, али се не каже рачунање с њима. Њих треба у главном знати, да би се боље разумела десети разломци и рачунање с њима. За то су они у програму и дошле пре десетих разломака, а писци (Ђукановић и М. Станковић) узимљу их после десетних разломака, као засебан одељак. Ја ово само напомињем овде, иначе то треба засебно расправити. За ТУ р. доста је рачунање са целим бројевима и десетним разломцима; задаци из живота и правило тројно.

И закон и програм предвиђају поред рачунице и геометријске облике, Слободан сам изјавити, да њих треба просто избацити, јер се њима само скраћује и оно мало времена што је за рачун одређено. А основне појмове о линијама, угловима, троуглима, четвороуглима, квадрату, правоугаонику и коцки, деца добијају из очигледне наставе и српског језика и рачуна. Мерење и израчување површина квадрата и правоугаоника, долази у практичне задатке из живота.

6., Познавање природе.

У наставном плану потпун наслов гласи: познавање природе с пољопривредним поукама у мушким и поукама за домаћице у женским школама. Садањи закон додаје још основе хигијене.

Ако се загледа у програм имаће се шта видети! Ту је цела природа! Кад се зна да је природа велика књига, коју до сад ни један мислилац није схватио, а ми хоћемо, да нам мала деца у основној школи ту књигу схвате и науче, видеће се колико грешимо.

Овај предмет, као „реалан“, изгледа на први поглед да има

! За ово рачунање и за живот потребно је добро изучити метарске мере.

Уредн. 2 А колико ђака оде у гимназију 2

Уредн.