Učitelj

ЧОВЕЧЈЕ ТЕЛО И СТАРАЊЕ О ТЕЛУ | 803

Закључак -— Сапуна и воде (не нарочито стога што красте прати рђав мирис, или зато што нам улива одвратност, већ и пре свега што је нечистоћа извор корупције).

Игијена тела: вежбање и одмор

Увод — Како сад да прибавимо нову снагу и како да обновимо утрошену > |

Развијање — Вежбање повећава мишићну снагу; није реч овде о томе да се постане акробат нити опет да се чине натприродна дела, довољно је бити чврст и добро развијен; тога ради гимнастика најбоље развија целокупно тело и може се вршити у слободном ваздуху: ходање, пењање уз планину, рад у врту, и тд. ето то су најбоља вежбања.

Овим вежбањем расте и повећава се и витална снага: раширена плућа примају више ваздуха, циркулација. постаје бржа, не-_ чистоћа органска лакше се истерује. На овај начин човек се руга болестима: снажан је као храст; руга се годинама: храст је увек пун сока. Погледајте, напротив, човека који је непрестано у затвореном простору и који непрекидно седи, нарочито оног у великим варошима, који је чиновник у каквом надлештву, или девојку која непрестано ради у дућану стојећи, погледајте их како слабе и пронадају, како су анемични: само једна кап кише и на њих наилазе реуматизам или бронхитис, и што је главно они убрзо постају старци.

(Не рачунајући окретност и еластичност коју даје вежбање: човек који је затворен напротив отежа, само замењује мишиће и парализује их. Не рачунајући радост и задовољство: човек који је непрестано затворен увек је готов на свађу и меланхоличан је. Не рачунајући и свежу памет: затворен човек оглупави. Не рачунајући јаку вољу: затворен човек је млитав).

Пошто сте радили и вежбали се, одморите се. Недељни одмор потребан је човеку који је радио пуних шест дана, ноћни одмор потребан је човеку, који се мучио целога дана. Одмор и сан окрепљују уморне мишиће, исцрпене органе, узбуђену крв; и ваше тело као и свака друга машина мора ићи у радионицу на оправку. Кад се не бисте одмарали, колико је потребно, кад не бисте ноћу спавали, брзо бисте малаксали; ђак који проводи целе ноћи без одмора, каогод и радник који нема ни једног тренутка одмора, осуђени су унапред.

(Међутим, живот се не састоји у лености и спавању; и једнои друго, кад је претерано начиниће од вас лутке; професионалисте

53%