Učitelj

Учитељско Удружење - 93 |

Оно је умело око тих листова да прикупи најбоље наше педагошке снаге, највиђеније књижевнике и песнике, управо елиту нашег друштва и да и на тај начин покаже целом свету да је учитељство наше на висини свога позива и своје спреме.

За овакав рад и оволики успех нашег а требало је много пожртвовања.

Много се је наших људи у овој борби истрошило и подлегло привремено. Њих се треба овом приликом. — сетити! ;

Треба се сетити са захвалношћу и признањем : првих оснивача нашег удружења Ристе Стојаковића, Ник. Поповића, Спасоја Радосављевића, Петра Никетића, јЈок. Марковића, Љубе Миладиновића, М. Велицког и рећи им слава!

Треба се сетити неуморних радника Дине Путниковића, Уроша Благојевића, Боке. Ивковића који су радили много на уређењу наше сталешке организације и развијању сталешке свести, и оставили нам видне спомене њихове оданости и љубави ка удружењу. Треба се сетити свих палих бораца за наше нацио-. нално уједињење. Људи, који су били прави хероји, у љутим биткама, и који су усменом речју предавали историју свог народа у школи а на бојном поду делу и крвљу је запечатили.

Треба и њима казати хвала и слава!

Треба одати хвалу и признање и садањим живим члановима и председницима гл. одбора, и других функционера у удружењу, као помрлим нашим члановима удружења, даље и свима пријатељима нашег удружења који су га морално и материјално | помагали у пау његове узвишене задаће.

Свима нека је хвала и слава. _

Учинили смо што смо дужни били учинити!

- Мих. М. Станојевић.