Učitelj

Историска педагогика — 95

схватања, а његов циљ је социјално и морално уздизање народа.

18. век назива се доба просвећености, доба, у коме је све старо и постојеће било прегажено; 18. век је доба, када је проповедана слобода, братство и једнакост; 18. век је најзад доба великих грађанских друштвених и државних преображаја, у којима је одстрањено сталешко друштво и на његово место основато грађанско друштво са модерном граћанском државом.

То је био силан културни покрет, то је било велико доба!

Песталоци је дете овога великог доба, Песталоци је борац за овај друштвени и државна преображај; Песталоци је постављен за васпитача од заступника овога друштвеног и државног преображаја, од њих је био морално и материјално помогнут у својим ·„педагошким опитима и својим педагошким описима. Песталоци је постао педагошки пионер и путовођ · новог

. друштва и државе. |

Без овог грађанског друштвеног и државног пре-_ ображаја не би било Песталоција, не би било Песталоциовизма, па не би било ни народне школе.

2. Песталоци — дете свога доба.

Песталоци је био дете свога доба. .

По Фридриху ! највећем и најпросвећенијем деспоту 18. века „човек зависи сасвим од времена у коме се родио“.

Тако је он писао Волтеру и Аламберту: „Време чини све: оно ствара богове и људе. један Александар Велики у нашем добу, у Маћедонији био би један. бедан деран. Галенти нису ДОВОЉНИ, ако им недостаје средства за постигнуће циља“.

Какво је било доба у коме се појавио Песталоци Какав је изгледао свет средином 18. века, у доба Песталоција >

У целој. Швајцарској још од 16. века нестало је старе демократије. На њено место дошла је аристократија. Велике масе народа, сељаци, Чиле су поли-