Učitelj

Учитељско Удружење 87

хуманитарни и борбени који се односио у главном на штићење сталешких и школских интереса. Како је политички живот Србије баш некако од времена постанка Учит. Удружења почео развијати се бурније то · су таласи његови захватили и ово удружење. И оно је у неколико носило отисак политичких прилика и догађаја који су га захватили. Због тога је имало доста и. штете и неприлика. Због тога су чланови његови често пута гоњени па и удружење, све до 1886 год. није могло стати на своје ноге као што треба.

Пошто је покренут лист „Учитељ“, и после | учитељске скупштине, која је израдила стална правила удружења, Главни Одбор је покушао да са својим з60ровима у унутрашњости претресе нови закон о народ. школама али је због нередовних политичких. прилика _ морао стати. Због силних гоњења учитељских целе 1883—4 год. није готово ништа удружење ни радило. једино што је излазио лист „Учитељ“ који је давао знаке живота овога удружења, и што су приређиване учитељске скупштине о феријама а 1884—5 није ни скупштина одржана. Главни Одбор изабран на | учит. скупштини фунгирао је скоро пуне 3 године до састанка Ш учит. скупштине — 18867 године која је је изабрала одбор 15-орице за припрему нацрта законског пројекта о реорганизацији осн. школе.

Дакле ово питање о реорганизацији нар. школа које је третирала ХХХЈУ учит. скупштина и које седатира још од Ш учит. скупштине, управо од прве која је после оног бурног доба политичког живота поставила учит. удружење на нормалну основу — дочекало | је и последњу скупштину да са њиме занима.

Од тада од те Ш учит. скупштине дакле јаче је коракнуо рад учит. удружења и стално без прекида кад с већим кад с мањим успесима крчио пута напретку основ. школе и учитељства.

Да би могло одговорити својим задацима оно је у првом реду потребовало материјалних срестава. Може се замислити колико је напора и трудова требало учитељству које је одвајало иначе са својим бедним пла-