Učitelj

342 Учитељ

prema 570.000 Srba (sa Bunjevcima) Madžara oko 300.000, Nemaca 300.000, Rumuna 100.000, Slovaka 50.000 i Rusina 10.000.

Kad bismo ispoređivali rezultate našeg rada na nacionalizovanju naših pokrajina, koje su kao što smo gore videli bi:e nekad isključivo srpskog življa sa podacima i školskim prilikama pre oslobođenia vi bi· ste se užasnuli. Jer:

Dok na 616 škola sa 128.571 đaka i 2067 nasfavnika u tim krajevima ima samo 66.750. srpske dece kojia pohode školu i koje uče 895 srpskih nastavnika dotle dolazi na sve ostale narodnosti 89.818 dece a njih uče 2172 tuđa učitelja!..

Eto kakve su naše prosvetne prilike u Vojvodini i koliko se malo u nas vodi računa o popravci prosvetnih prilika i jačanju naše nacije.

=:

ЕНГЛЕСКА

Основне школе у Енглеској.

Енглески министар просвете Гуелутап изјавио је једном сараднику листа „УосаНопа! Зиштагу“, да је целокупна основна настава деце испод 10 година већином у рукама учитељица, јер учитељи сами избегавају тај посао. Што се тиче професионалне наставе у Лондону, она се негује у нарочитим институтима о којима се брину окружне школске власти и у унутрашњости таква се настава даје на нарочитим курсевима, које приређују господари великих фабрика и стоваришта као нпр.: овога! Вгоадћиг5Е у Манчестру. Министар одаје нарочиту хвалу француским професионалним школама за женске и вишим техничким школама у Италији, специјално онима за електротехнику.

=

НЕМАЧКА

Цртање као предмет у новим школама.

У Манхајму излази полумесечни часопис за васпитање и наставну праксу „Нова школа“, која у последњем броју доноси чланак ректора Зајника из Шарлотенбурга о томе, каква настава цртања треба да буде у новој школи, Он износи масу практичних наставних примера из области те наставе и овај његов рад сматра се у Немачкој као најбољи своје врсте.

=