Učitelj

О народном просвећивању и задацима наше омладине 459

ном народном развитку. Наши су државници умели не само да схвате велике народне проблеме, него им је она и поставила чврсте темеље. Не само да су пошли правим путем у просветном погледу него су решавали и решили економска питања тако, да јој на томе могу завидети и многе западне државе.

Али, покрај овог задатка чисто унутарњег, Србија је имала и још један већи задатак, спољашњи, а то је национално ослобођење и уједињење са осталом нашом браћом и по крви и по језику Већи део српског елемента цвилио је у туђинским ланцима. Младотурски покрет претио је да нам уништи све наше тековине по Маћедонији. Обесни Арнаути. почели су невине Србе убијати по Старој Србији у масама. Маџари су помаџаривали Србе у Војводини. У Хрватској стварају се невиним Србима разне афере. Аустрија анектира Босну и Херцеговину. Требало је опет латити се мача и оставити перо и књигу. Не само да је пошло у рат све што је могло пушку понети, него после толиких крвавих напора и успеха, непријатељу пође за руком, да нам све крваве тековине заузме. Три године је у нашој земљи непријатељ палио и жарио, И уништио један велики део наше културне тековине.

Али после три године, не само оно што смо изгубили повргтисмо, него се и наши идеали остварише. Сан је постао јава и три братска народа Срби, Хрватии Словенци ујединише се у једну државу први пут, да братски кућу уређују и да се. заједнички бране од непријатељи, који у нашој слози гледају своју пропаст а у неслози свој спас. Мач метнусмо опет у корице да се латимо пера и књиге. Вековни напори Српскога нарога били су да се Српство ослободи од туђинског ропства. Правда је победила и Српски Народ се заједно са браћом Хрватима и Словенцима уједивио.

Наш главни задатак, а специјално наше омлацине јесте да ширењем просвете у народу, очувамо ове крваве тековине, како би се могао народ мирно развијати у свима правцима културе.

Али. авај! Погледајмо данашње прилике и видећемо на све стране оно, што нам душу пара. Изгледа, као да су наши очеви и браћа понели са собом у гроб све оне врлине, које су нас красиле пре рата.

Атмосфера је загушљива не само код нас него у целом