Učitelj

О народиом просвећивању и задацима наше омладине 463

давати, не осврћући се да ли ће вам се вратити. Не заборавите никада, да имамо благодарити друштву за оно што смо, и да би без друштва остали на врло ниском ступњу.

Гледајте да живот удесите сретним, јер је највећа философија бити задовољан са малим. Мрзовољни и несретни људи нису никада за позитиван рад него за рушење и обарање. Нама треба људи од акције, од воље, који ће да подижу и зидају, јер је доста било рушења.

Поштујте народне обичаје и традиције. Пре него почнете реформе да уводите, питајте се, да ли ће то бити од народне користи или штете. Ако нисте уверени, да народне обичаје замените нечим бољим, не дирајте их. Оно што је штетно по народ искорењујте, али увек опрезно и са пуно такта. Онај, који хоће непријатеља да савлада, тај не сме ударити с лица.

Радите и на личном усавршавању и образовању, а то ћете постићи куповинсм . часописа и књига. Гледајте да створите своју, ма и скромну, библиотеку, чиме би сте се могли за време дугих, зимских ноћи занимати. Добра књига то је најбољи пријатељ. Велики писци са својим идејама узносе нас изнад ове свакидашње јурњаве и вратоломљаве, где је све пошло за личним ћаром и обогаћивањем. Стварајте библиотеке и за народ. Народ је жељан лепе речи, поуке и науке.

Нек вас не изненади у животу то, што ћете често пута савесним и трудољубивим радом стећи и велики број непријатеља. Људи су пакосни. Док се човек ваља у прашини они га сажаљевају и смеју му се, чим почне да се пење уз лествице, они му завиде. Полтрони и неваљалци служиће се често пута свима средствима да вас омету у најплеменитијем раду. Али нек вас то ништа не буни. Ваше савесно вршење службе, да ће вам још већег маха да не клонете него да идете напред.

Као год што се добром храном циркулација крви одводи до последњих периферичних органа, тако треба и ваш рад ла се осети у периферичним деловима нашега народа. Не заборавите, да ћете ви често пута бити једини интелигетни људи, који ће бити у вези са оном класом људи, која чини стуб наше државе. Нек имате увек на уму да имате посла с људима које још није захватила искварена култура.

Не мислите да ће вам то време ради вас лично. узалуд проћи. Ви ћете имати од нашег сељака врло много да научите,

24