Učitelj

О народном просвећивању и задацима наше омладине 465

имућство над својим друговима по унутрашњости. Београд је центар наше културе и наше просвете и ви имате прилике да видите и да се упознате са свима нашим културним тековинама. Није само школа место где треба ученици да теку спрему и васпитање, него то је и сама околина у којој-се крећемо. Али као год што велике вароши могу имати и доброг васпитног „утицаја, исто тако оне могу имати и рђавог васпитног дејства на младићске душе. Великоварошки живот крије у себи врло много зла и отрова и младог и неупућеног човека може одвести странпутицом, са које се тешко може повратити. Потрудите се, да кроз ваша чула проструји у ваш млади мозак само. оно што ће бити од користи и вама: и народу. Гледајте, да понесете са собом оно семе и оне-клице, које ће родом уродити у нашим забаченим крајевима. Постарајте се, да, попут вредне пчеле, скупљате цветни прашак од кога се. може нгправити чисти мед и восак. Ваши вас мили и драги очекују да дођете пуни спреме“и знања, чистог срца и пуни јаке воље за рад и посао за који се спремате.

Угледајте се на нашег Првог Просветитеља Св. Саву који је заменуо краљевску круну и порфиру са црном ризом, луксузни краљевски сјај са манастирском ћелијом, а светску вреву са светогорском тишином. Нек вам он буде духовни вођ у свима вашим радњама, покретима, мислима и жељама и нек се у свима нашим школама на данашњи дан захори песма из дечјих грла:

Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави, Српске цркве и школе; Светитељској глави.

Др. Вој Р. Младеновић. | | _ 5 "0 васпитању код примитивних народа

Кад је Несталоције, на крају 18. и почетком „19. Beka „постављао темељ модерној педагогици, имала је она већ један дуг развитак за собом. Тражимо ли почетак тога развитка, онда долазимо до закључка да је човечја акција, која иде ва то да но извесном смеру образује недораслу генерацију, исго толико стара колико и сама култура. Битна је погодба за постанак