Učitelj

448 Учитељ

Демократија у једној земљи, где би људи били без писмености» без образовања, била би Влада хаоса и несреће.

још у ранијим столећима старала су се државници да: суверени имају најбоља образовања. Француским суверенима и принчевима беху наставници Фенелон, Босне, и други умни' великани тога доба.

По утицају на државне послове сада је народ суверен. па зар има вишег циља и пречег задатка, него овом суверену“ дати неопходне услове те да може управљати јавним пословима, дати му образовање и просвећеност, иначе ће његова. куглица направити онолико руина, колико и непросвећени: владаоци ранијих столећа. Није довољно дати сва права ч0веку; треба се постарати тетога човека направити способним» и достојним да их врши. Ми се жалимо да моралитет опада, да култ за богаством у нашем друштву све више осваја људе; да појам о дужности слаби и бледи, а заборављамо, да је колективни моралигет, моралитет једнога друштва састављен из моралитета појединаца, основаних на вршењу дужности и јавних и приватних. А ко ће дати друштву све ове особине моралне и духовне, ако не настава, ако не школа, ако не књига, аконе просвета. Зато просвета и има огромањ значај у демократијама иначе, занемари ли се она, занемари ли се давање писмености и ширење просвећености у широке масе народа, демократије се не могу одржати и оне ће пасти или у анархију“ или постати плен олигархија.

Jom пре више од једнога столећа, у Великој Француској, Револуцији, познат је глас који је Дантон изрекао у Конвенту: Народ има потребу за васпитањем онолико исто колико и за. | хлебом и Конвент усвоји декрет, којим се установљавају у свакој општини народни васпитачи, који даваху народу курсеве: и лектире. Вође револуције разумеле су одмах, при рађању демократије, сав значај просвећености народне па се стараху' да тај услов и испуне. Не треба заборавити да је развиће демократија у историји кадкад концидовало са декаденцијом друштва. Најбољи пример у историји за ово пружа нам развиће демократије у старој Грчкој. Али, зашто би тражили за то потврда“ у аргументима прошлости, кад нам и демократије новога века. пружају обилних примера са својим моралним нередима. Гласачка куглица је оштар мач и у рукама просвећеног човека»