Učitelj

216 | Учитељ

задатком и потребама садашње културе и садашњице живота. Треба дакле узеши оно градиво које највећма одговара потребама живоша, оно што може да развија иншересе и што може да буди активишеш васишпшанака те да ђак сам ради, што претвара школу учења у школу рада. (Закон динамике).

Најзад наставни план треба да води рачуна и о томе: у каквом односу да буде традиво које је одабрано из разних предмета. Будући није главни циљ наставе знање већ утицај овога на образовање воље, то није свеједно: да ли ће се градиво доводити у везу ради једног истог циља, коме све ово служи, или је то непотребно. (Ово је сад ново питање о концентрацији наставе, под којим се разуме удруживање и Вези- вање у једну целину градива из свих предмета (Закон концентрације). |

Психологија нас учи да се јака воља развија само концентрацијом целокупног духовног живота и за то и сам дух тежи да доводи у везу све представе да би могло бити духовног јединства.

Ово треба имати на уму нарочити приликом избора и распоређивања наставног градива из географије и природних наука. По начелу концентрације јасно је да Географија мора бити у вези са осталим предметима да може давати извесан део своје грађе другим предметима аи примати од истих оно што за обраду земље треба да има својих граница и не сме се допустити да се један предцет истакне на уштрб другога.

Исто тако градиво из природних наука не треба узимати посебице у основној настави као што се то ради у средњим и вишим школама већ пошто се и предмети у природи јављају у заједнипи живота у вези са појавима и узроцима њиховим, односима једних према другима, зависности према целини и Тт.дД. тако и градиво из природних _ наука не треба да је одвојено строго по предметима који чине природне науке.

Како садржину наставног градива у наставним плановима · чини градиво које нам пружају друштвени и природни живот те се наставни прсгдмети могу поделити у две групе: предмете који проучавају друштвени живош и предмете који проучавају природу. Први чине друштвене а други природне науке. А како се језик најбоље изучава на штиву то ће од "уређења нозих читачака зависити много и како ће се цео на-