Učitelj

Експериментална Психологија као природна наука 231

вени Еискеп, који је награђен Нобеловом Наградом за свој филозофски рад: он презире Експ. Психологију не зато што су погрешни резултати Експ. Психологије, него зато, што би се усвајањем исте Психологије морао одрећи своје произвољно израђене филозофске системе или би морао бар најмање извршити коректуру своје „слике света“, јер је Еискеп због тео– лошког гледишта у Филозофији постао и почасни доктор Теологије... Неки филозофи из просте тврдоглавости неће да признају да је Психологија самостална наука, да је природна наука, а други опет из разлога што би се онда у такву случају морали одрећи својих филозофских система, чим би бар морали да на њима изврше озбиљне корекгуре, чиме би и цео раддотндањи постао узалудан и ништаван. Све то дакле чини те се на Западу налази још по који Универзитет који не третираПсихологију као природну науку, али ће се умирањем њихових тврлоглавих представника изумирати и реакционарно третирање Психологије. До душе, јенски Универзитет учинио је већ одавна одступницу (има 12 год.), изабрав за доцента експерим. психолога ШИпке-а, само што му не чине никакве помоћи за организовање психолошког института, већ га је оставио да се сам са Јенском Општином постара да створи погодбе за рад на Експерименталној Психологији (тако је бар било 1910. и. 1911. год.).

Кад се већ заузме гледиште да је Психологија природна наука — а на ово нас нагони целокупни досадашњи рад на Психологији — онда се по себи разуме истиче логично питање: с којим је предметима најподесније изучавати Пспхоловију. Бернски Универзитет на пример не прави у овом погледу никаква ограничења, тако да студенти могу студирати Пеихологију као главни и Општу Историју и Политичку Економију као споредне предмете (под 6.) и с.) или нпр. Психологију са два језика, или са Биологијом, а допушта и у за-.

, једвици с Филозофијом итд. — све зависи од воље самога сту-

дента. По нашем схватању најзгодније је изучавати Психологију у заједници са Зоологијом и Експерименшалном Физиком: с првом зато, што је изучавање животињских организама олакшава разумевање и највишег органског бића, човека, са физиолошке и психолошке стране, јер појам атрибута „експериментална“ укључује и појам „физиолошке“ Психологије, ово