Učitelj

š

Настава из народне историје 233

_Јов. П. Јовановић, референт одељења ва осн. наст. Мин. Просвете

Настава из народне историје у нашим народним школама поводом једнога новога уџбеника из овога предмета

Настава из народне историје у народним школама је од "великога значаја у свима државама, али наше специјалне државне и нацоналне прилике чине да ова настава у народним школама наше уједињене државе има особито велики значај.

У нас се доста често пише и говори о великоме значају наставе и васпитања у нашим народним школама с обзиром на наше сувремене државне и нациоалне прилике, али има појава, које казују јасно да се ипак не схвата сва величина значаја наставе и васпитања у нашим народним школама, јер се не разуме довољно ново време у коме живимо, ни захтеви и потребе новога времена.

Људи који умеју трезвено да посматрају појаве и догаBaje око себе и да их процењују правилно, морају овако схватити садањи нови период у нашем државном и националном животу: Акцијом наше јуначке војске извшено је наше нациод„нално ослобођење, а акцијом наше мудре и родољубиве дипло-мације извршено је наше државно уједињење, али још није потпуно извршено и наше нациопално уједињење. Многе и честе појаве, у којима се јасно испољавају покрајински патриотизам и племенско осећање: казују доста јасно: да у нас још нема правога и потпунога националнога јединства, већ да се оно тек мора стварати. Систематски и добро смишљени рад „на стварању нашега националнога јединства је најпречи и најважнији наш рад у садашњости за бољу и срећнију будућност, јер докле год се не створи право и потпуно наше национално јединство, дотле ни створено државно јединство не почива на чврстим темељима. Али то наше национално јединство не може се извести одједном ни на који начин. Право и потпуно наше „народно јединство може се извести само добрим васпштањем младих народних нараштаја у народним школама, а народне школе могу испунити тај свој задатак добрим изођењем на„ставе из националних предмета, а поглавито из народне историје.