Učitelj

Књижевне белешке 111

мана и недостатака, зато молим свакога друга учитеља да ми сваку ману, сваки недостатак који буде уочио, „сваку погрешку достави до знања било то у особеноме писму, било у јавноме приказу ове моје књиге. Вероватно да ће се у овоме првоме издању запазити неке мане, недостаци и погрешке, јер више очију више виде, а ја ћу сваку напомену примити као искрену и са захвалношћу. На тај начин нова издања биће са све мање и мање мана и недостатака, и добити један у истини ваљан уџбеник. Поједине мане и погрешке лако је исправити, ако ·је основа добра.

Књига је изашла у издању Учитељске Издавачке Књижаре наших словеначких другова у Љубљани. Ово је прва књига наштампана ћирилицом у Љубљани. Књига је израђена на финој хартији, а штампана је као прво издање у мало примерака. Зато је цена књизи мало већа. Повезана стаје 16, а неповезана 12 динара. При већим поруџбинама добија се рабат. Може се добити код Учитељске Књижаре у Београду и Učiteliske Tiskarne y Ljubljani, a 8. Koj nuHcma.

Решењем Г. Министра Просвете књига је одобрена и препоручена као уџбеник приватнога издања,

Управа Учитељскога Удружења у Босни препоручила је овај уџбеник свима учитељима српских школа у Босни и "Херцеговини. јов. П. Јовановић, 20. маја 1923. г. Шеф Кабинета Министра Просвете. Београд.

МУЗИЧНИ ПРЕГЛЕД

Милоје Милојевић. Основи музичке умешност у вези «а ритмичким и мелодијским вежбањима ! део. Додатак: Из · природе, десет дечјих песмица за један глас у С-диг-у Издавачка књижарница Геце Кона. Београд 1922. Стр. 94.

У нашим је средњим школама музика, као и остале ве-

штине, истина необавезан наставни предмет, али ипак предмет који је увек имао места у наставном плану и који је скоро