Učitelj

~

О упбеницима у основној школи 637

Душан Р. Јовановић, проф. Неготин. 0 уџбеницима у основној школи.

Питање уџбеника, изгледа, задавало је од увек бригу и онима који су их израђивали, и онима који су их одобравали, и онима који су се њима служили, Али брига оних првих као да је највећа, што има пуно свога оправдања.

За израду ма каквог уџбеника мора се претпоставити на првом месту солидна стручна спрема пишчева, разумевање и довољна пракса у научној методи (из чије се научне области пише уџбеник), као и свестрано познавање наставне методе.

На другом месту писац уџбеника мора бити прави мајстор у одабирању наставног градива. Морају му бити до појединости позната начела, која важе при избору наставног градива. Уџбеник не сме бити ни спис, ни дело, ни расправа. Он мора бити нека врста дестилације или филтрације целокупног градива. У њега не улази ни у ком случају сав материјал, а што се иде млађим ученицима, о избору се води све више и више рачуна. Тако у уџбеник не треба да уђу HH Cy" више дубоке ни сувише фине теорије, дакле градиво и сувише тешко а по некад за ученике неразумљиво и непотребно, као и градиво сувише безначајно. Или ако се друкчије не може, већ мора да се и такво градиво унесе, онда му треба дати споредно место (ситан текст, под напоменом, у примедби, у загради и т. д.). Затим у уџбеник не треба уносити научничка . размимоилажења у мишљењима по једној истој ствари, тако зване научне проблеме.

На трећем месту писац мора водити рачуна о узрасту ученика за које пише уџбеник, Код једног истог писца и за један исти предмет разлике се морају осећати и у стилу иу дефиницијама и у доказима и примерима и поступности и

_ концентрацији и свуда између уџбеника за млађе и уџбеника

за старије ученике. Овде узгред буди речено: израда уџбеника за млађе ученике увек је тежа од израде за старије.

Када се изврши избор градива за уџбеник, оно се мора логички и класификовати.

Најпосле писац уџбеника мора много пута да рана HO естетичкој и техничкој страни његовој. Јер није свеједно из-