Učitelj

О уџбеницима у основној школи 641

Ако бисмо сада према овој последњој замерци ублажили оштрине и извршили извесне поправке у шеми, онда би она изгледала овако: До сад су се врхови нормала над хоризонталом завршавали по једној косој правој, која је полазила из А и завршавала се између нормала четвртог и петог разреда гимназије и са хоризонталом АВ градила оштар, угао. По извршеној поправци коса права од првог разреда средње школе није више права, већ се преобраћа у благ лук, чије би се пе-

3

жњољевефтсее = = = Тодсек ,

њање наставило до четвртог разреда гимназије, и чије би спуштање отпочело од петог разреда до краја школовања у гимназији, када би се лук поново вратио у праву косу, која би се завршавала у В. Поред тога први разред основ. школовања још треба представити са две нормале, од којих би прва имала да покаже почетак школске године, када се уџбеници не употребљавају и друга која би представљала минималну употребу уџбеника при крају школске године.

Овим поправкама важност над хоризонталом у опште била би мло смањена, и за колико је тамо смањена, за толико би се важност испод хоризонтале повећала. У осталом питање уџбеника у средњој школи је толико и крупно и озбиљно да би о њему требало говорити и писати засебно, Нас ће у будуће највише занимати питање уџбеника у основној школи.

Према жељи, коју смо показали, уџбеницима у основној школи није дато прво место. Прво место заузима жива реч