Učitelj

Uzroci urođenih defek-psihoza 179

bez bolećivih podloga (na pr. usliled: siromaštva, čestih poroda i t. d.) može da bude povod imbecilitetu, veliko je još pitanje.

Tvrdilo se, da djeca, rođena od starih matera, često podliježu dmbecilitetu, jer da genitalija uslijed staračkih promjena. ne mogu „dovoljno da pomažu hranjenie fetusa. To mišljenje nije ioš do ·danas ničim utvrđeno.

Poslijedice fetalnog: poremećenja hranidbe mogu možda doći m račun kod onoga poroda bliznadi, gđe je iedno blizanče mnogo slabije razvijeno od drugoga, pa se docnije zapatilo imbeciliteta.

Tvrđenje, da i materine griješke srca imadu elijološko značenje po imbecilitet, počiva vjerovatno na poremećenjima ishrane “fetusa (ploda) uslijed poremećene cirkulacije krvi u placenti.

U vezi sa ovim moža se ovđe istaći i ono popularno mišljenje, da potresi ćudi za vrijeme trudnoće, naročito strah materin, mogu štetno da ulječu na inteligenciju djeteta. Poremećenja cirkulacije, koje nastaju uslijed straha, štetno utječu i na fetus, a jaki i frajni potrtesi ćudi matere (briga, bijeda) kadri su, da remete normalan razvoj mozga.

Neđonoščad

Rani porođaj (n. pr. u osmom mjesecu) može takođe da bude :azrok imbecilitetu, ma da se u takovim slučajevima relativnočesto (nipošto uvijek!) fai defekat u kasnijim godinama izgubi. Tu se „dakle ne može govoriti o trajnom defektu, nego samo o sporom Tazvoju inteligencije.

To je u suglasju sa činjenicom, da se i poremećenja u pokre"ита Код педопобепе djece (t. zv. Litlova bolest u užem smislu) 'kasnije često potpuno isprave.

Ranke misli, da kod nedonoščadi i normalan akt poroda može izazvati patološke promjene time, što „nedozreli“ kapilari 'mozza popucaju i na faj način uzrokuju krvarenje. Kod herediarnog sifilisa otporna je snaga tih kapilara tako slaba, da i kod normalnog poroda (od 9 mjeseci) mogu nastupiti krvarenja.

Traumafična обфесбепја.

Ozlijede djetinie glave, odnosno mozga, igraju u sticanju dHmbeciliteta nesumnjivo važnu etiološku ulogu. Tu se radi u jednu ruku o ozlijedama, koje je plod zadob':o mislijed pada mafere ili uslijed udarca preko materinog tijela na · о: