Učitelj

200 Учитељ

хове стварне, физиолошке сгарости много важнији и пресуднији. Надати се, да се у овим мерењима сагледа први корак ка планском налажењу и нормализирању свих ознака развитка, у намери утврђивања физиолошке старости. Јер нас то још сада присиљава при психолошким испитивањима рђаво развијене, болешљиве, нехрањене а нарочито анормалне деце.

IL Педагошки одсек (ректор Доленски) поставио је као општи задатак, да се испита деше у школи и цело школско уређење, као спољашња грађа, тако и унутрашња живот, а све с психолошког гледишта, где год се јави погреба. У прошлој години отпочето је испланирано статистичко испитивање, од којег се очекују виши закључци, Ми бисмо хтели да сазнамо нешто изближе о школском путу ђака (и с обзиром на њихове социјалне прилике), колико од њих и како постижу свој школски циљ, каква је подела оцена, врста и начин досадашњег класифицирање уопште, као су често ђачки поремећаји из једне школе донети у друго.

III. Педопсихолошки одсек отпочео је поново свој, ратом прекинути, рад, испитивање. При огледима с Бинетовим начином испитивања обелоданило се, да потребују у понеком правцу удубљивање и да се понеки задаци морају заменити новим, брижљиво изабратим. Као циљ нашега рада лебди нам пред очима Задатак, којим су се бавили сви институти већ годинама, да се изнађе нов, згодан начин испитивања (Тез!), да се његова вредност опроба, да назначи и опроба одређене ступњаве те да се склопи стварни систем испитивања, где ће бити на сваком ступњу заступљена свака деобна функција интелигенције сходно њеној важности. При овоме треба водиги рачуна и о генетичком становишту и то на такав начин, да се у овоме за стварање система доведе у проучавање она функција, која је у _дотичном периоду старости у моћном развитку и за ово доба нарочито карактеристична.

Из овога би узет за разраду један мањи проблем интелигенције једанајстогодишњака. При овом избору било је одлучна једна практична потреба. И тако тежак рад у нижим разредима наших виших школа, у којима седе врло често око 50 ученика заједно, отежава се очевидно читавим низом дечака, који нису дорасли постгвљеним захтевима. У интересу свих, забрањено је било, да се учини брижљив избор и да се такви