Učitelj

202 Учитељ

дају у очи, где родитељи могу бесплагно подвргнути испити– вању своју децу. Ту се најпре од мајке добију о сваком детету подаци о рођењу, па онда доцент суленике, Р-т А. Вгогек: или стручњак МЕ ег утврди родослов, рачунајући и дедове, њихову браћу и сестре и потомке ових; онда се узму потребне антропометричке мере, потом настаје испитивање њиховог телесног и нервозног стања и најзад се испитује његова нтелигевција у психолошком одсеку. Амбулаторијум стоји у вези са клиникама и ваљаним лекарима специјалистима, чиме је осигурано темељно испитивање крви (Васерман), очију, зуба, устију итд. На овај начин испитано је за 1/, годину преко 200 случајева и сакупљен драгоцен еугенички материјал. Школским управама издат је распис да све ђаке који падну у очи, упућују у амбулаторијум, чиме се поново утврђује, да је педопотошки одсек пошао правим путем.

Ово је само кратак преглед рада Све је још у првињ зачетцима, те многи претежни проблеми чекају на темељну обраду. А то ће зависити све од чланова, који треба да се посвете овоме раду. Али сам положај института нијејош одређен. С једне стране он стоји у ближем односу ка варошкој школској организацији, а с друге стране опет ближе министарству за школство, односно одсеку за студије, који носи назив „Реdagogicky ustav Komenskćho.“ („IIenaronikH HHCTHTyT Коменски“).. Задатак овог института јесте, да прати развијање школства у иностранству, и да на научној основи припреми школство У Чехословачкој. Њиме управља проф. педагогије О: Кадпег, који се од почетка свога научног рада бави педагошком психологијом и потпомаже институт свим силама. У последње: време почела је још једна установа да сарађује с овим институтом: на Масариковој Академији рада установљен је психотекнички институт.

Од установа ван Прага треба поменути институт У Брину који је установила тамошња заједница за студију деце и којим управља професор ОГ. Стир. И у Рајхербергу постоји сличањ немачки институт.

Али најзначајније и најуспешније у свима овим тежњама чињеница, да учитељство најбудније и с највећом вољом захтева, да се обдазовање будућих учитеља заснује на темељној студији омладине и свега што је с тим у вези и да то буде: