Učitelj

Примењена Педагогика 641

Доцније, када се код првобитних људи, јавила жеља за угоднијим животом и жеђ за сазнањем постепено расла и када је код њих, услед давања отпора, следовало поступно социјално зближење, ради удруживања напора, тада је се поступно развијала и њихова свест. Услед тога, они су постепено почели да се навикавају да мисле, расуђују, раде и истражују узроке многих природних појава да би им се удруженим снагама, могли одупрети.

Дугим радом, који је се протезао вековима, човечанство је почело полако али сигурно да корача напред. Човек је успео да пронађе узроке многих природних појава иу много случајева да обузда, укроти и себе у службу стави и саму природу. Тај рад, стао је човечанство много труда и великих жртава а тежња на томе раду била је двојака: испитивање природе и стварање што веће угодности за безбрижнији живот на земљи. И донекле се успело. Човек данашњице, окружен је угодностима, које примитиван човек најстарије прошлости ни у сну није могао имати.

Па ипак, човек данашњице, поред све угодности и поред свег научног сазнања, осети, неки пут, потребу да се помоћу своје маште духом одстрани далеко од стварности и често пута зажели, да буде што даље од баналних закона земаљске стварности.

Производ жеља за још лепшим животом, створио је бајке.

Улога бајка у васпитању људских генерација, била је врло значајна. Бајке налазимо код свих народа свих времена. Оне су донекле ознака и времена у ком се живело и развиjano. Примећено је да су бајке више распрострањене код источних народа. То има и оправданих разлога са психолошког гледишта. Са опште човечанског гледишта бајке су биле од велике користи. Оне су успешно васпитавале људске генерације и подстицале научнике на размишљање и истраживање. (Пр. Бајке Жило Верна).

Специјално код нас, бајке су играле врло значајну улогу у васпитању нашег народа. Од доласка на Балкан, па ево до данас, био је наш народ изложен разним пертурбацијама: верске и племенске борбе, чести ратови са суседима а нарочито је најтеже падао онај дуг и мучан период робовања Турцима. Све је то утицало да у нашем народу избије свом