Učitelj

646 Учитељ

пријављених личности за дотични позив, тако је код механичара, дрера, бравара и др. помоћу једног нарочито фино конструисаног апарата испитивана способност мерења од ока, оптичко распознавање ситних грешака, поузданост руке и осетљивост зглобова. Исто тако је утврђено и разумевање за просте направе, постојање конструктивне фантазије у простору и способност оптичког представљања. Код жељевничког особља су предузети огледи, који дају обавештење о тоталној и парцијелној слепоћи боја (слепоћа за црвену и зелену боју) и такви, који мере брзину и сигурност поступка, реакције на спољне дражи. У свима овим испитивањима ради се о негативном поступку. Они, који су за дотични позив најподобнији,. треба да буду изабрани. Овим се не служи само капиталистима; и за поједине раднике је добит, да не ступају у један. позив, за који нису подобни према својој склоности и из кога би доцније морали или иступити, или у коме би могли остајати само честом променом места. Помоћу испитивања подобности, о чему се досад говорило, може се дакле утврдити, да ли је један човек за овај или онај позив нарочито подобан или не, али на овом путу не може се сазнати, за који позив је човек подобан.

Психолошка анкета о позивима хоће са тачним повнавањем телесних и душевних особина, диспозиција склоности да младом човеку даде савета у томе, кога позива треба да се лати, она хоће, у колико је ово скопчано са социјалним потребама, да му укаже на позив, за који је он позван. Равличите инстанце морају овде колаборирати; школа, родитељи, учитељ, сам кандидат морају давати обавештење о склоности према једном позиву и о основу ове склоности као и о многом другоме. Стога су психолози саставили тестове, у којима су учитељу дата основна упуства за посматрање ученика.

Помоћу једне такве психолошке теме треба учитељ да створи слику учениковог духа, која разјашњује његов вољни живот, његове особине, начин рада и т.д. И од стране ученика се попуњавају питања према склоности и основу склоности за један позив, према занимању у слободном времену и тд.

И тако звана „испитивања интелигенције“, свестрана испитивања духовних функција морају се предузимати. Ова се разликују принципиелно од обичних испитивања, у којима се