Učitelj

Нови покрети у васпитању 655

niti ili bar ublažiti staleške protivštine, koje puk razdiru, slabe i njegovu jedinstvenost ugrožavaju.

3. Uzgoj čudorednog shvatanja života i svijeta, etičnog idealizma. U učeniku treba uzgojiti nepokolebivo osojedočenje, da narod mogu preporoditi i dalje razviti samo даибеупо značajne, jake i nesebične osobe, i da će ideali, koji će ovakovi muževi podati, konačro ipak pobijediti, ma da će stvaraoci tih ideja sami pasti u borbi za ostvarenjem tih ideala.

4. Uzgoj religioznog mišljenja. U djeci valja uzgojiti sposobnost i pripravnost, da mogu svatiti tajanstvenost božanstva a sebe kao sredstvo ove svemoći, koja se očituje u prirodi, povijesti i u svim događajima svijeta; dalie valia u njima uzgojiti osjećaj dužnosti, da se provede ljubav ove svemoći na zemlji, da ·ona bude carstvo božje.

Kao uzgojoo sredstvo, koje će se u ovim domovima upotrijebiti, navađa Lietz, nesebičnu ljubav, koja će tu noćni mnogo djelatnosti. Ovdje će se u prirorodi razviti sve darovitost i sposobnost i tu će uspjevati. Ovdje če se najlaglje moći voditi zdravi razuman i prirodan način života, Izbjegavat Се se uživanje alkohola, nikotina, i borit će se protiv njega kao protiv najopasnijega meprijatelje narodnog zdravlja i blagostanja. I sami uzgajitelji imaju se odreći uživanja alkohola i nikotina. Hrana je u ovim domovima većinom biljna. |

Daljnja uzgojna sredstva su igre, tjelovježba i tjelesni rad. Ručni rad sastoji se u tom, da svaki uzgajanik nauči bar jedan obrt: stolarski, bravarski, kovački, knjigovezarski ili koji drugi po volji. Uzgajanici rade i u gospodarstvu i pomažu pri tehničkim radnjama u zavođu. Tako dobiju učenici u sve uvid.

U gospođarstvu uče se djeca svemu, šta je stim u savezu: njegovati i cijeniti životinje i osjećati prema njima samilost. Djeca sama voze u obližnja mjesta da dovezu potrebne živežne namirnice, ali takovom zgodom moraju također da i sama čiste konje, ormu i kola. Veselo rade u radionicama, pa se kod mnogoga razvije prirodena sposobnost za koji obrt. To sve jača zdravlje, mišiće, udove i energiju, a razvija se i :drugovanje pri zajedničkom pomaganju. Uzgoi ovdje ide kulturno historijskim putem, dakle onim putem, kojim je išlo čovječanstvo u svom razvitku. Kako Se je postupno pri skrbi Oko prehranjivanja, stanovanja i odjewanja razvio tjelesni rad i tehnika, umjetnost i znanost, tako neka

JE