Učitelj

Школе и школске прилике у свету 669

Бразилија.

Бразилија је врло слабо насељена земља па зато има и врло мали број школа. Састављена је из неколико мањих државица, које имају своје специјалне законе. Основна настава и образовање учитеља зависе од локалних управа. Религијске и приватне школе много су распрострањеније од државних, Има неколико виших школа али нема ниједан универзитет. Учитељи су врло слабо плаћени а школа за женске тако рећи и нема.

Чила

По нов-м закону о народним школама, који је донет 26. августа 1920. год. у Чили је основна настава бесплатна и обавезна. Све школе потпадају под један Просветни Савет коме је председник сам Мин. Просвете и чланови:два сенатора, два посланика, један члан кога именујг председник републике и начелник за основну наставу.

Па новом програму предају се ови предмети: читање, писање, језик, катихизис и хришћански морал, хигијена, гимнастичке вежбе, певање, цртање и гимнастика, основни појмови из географије, историје и природних наука. Религијска настава предаје се само оној деци, чији родитељи то дозволе.

У Чили постоји и једно удружење за национално васпитање, које се брине: о активности наставе, о грађанском васпитању, о подизању морала итд.

Организација школа извршена је према немачким и француским уређењима. Учитељске плате су врло мале.

Аргентина

Аргентинска република налази се на челу културног покрета у јужној Америци. Придоласком емиграната она је постала више земља странаца него урођеника и отуда се у њој налаве многе институције потпуно европског карактера. Број становништва непрестано расте а стим и број ученика. У самом Буенос Аиресу ва последње две године број ученика порастао је за 4000, те се осетила велика потреба за новим учитељима и школским зградама. Године 1924. у самом Буеносу Аиресу саграђено је 6 нових школа, које могу да приме 9000 ученика Те су зграде врло модерне, са великим салама за конференције, биоскопске представе, за ђачке изложбе итд. Аналфабе-

Учитељ 5 За