Učitelj

Грађа за историју наше педагогике 671

рубаља, али то није било доста, и стога моли Цара да откупи 1200 егземплара „за послати и(х) у Сербију на дар сербскому јуношеству, а мени да заплате из казне (хавне благајвице) мој трошак 5000 рубаља“.

Воља за писање књига обујмила је Зарића, ион сео том у овом писму, изјашњава овако: „Из љубави к милому сербскому роду, ја ћу драговољно посветити и остале дне мојега живота на ползу сербске јуности, Ја сам у намеренију саставити за сербске школе, које се имају уредити, и неке друге књиге, као н, пр.: буквар, нраво-учителноје чтеније, земљописаније и сокрашчену сербску историју, но к томе могу приступити онда, кад Ваша Светлост моје намереније одобрите и своје соизволеније на то пошљете“..

За пуних двадесет месеци од овога писма (до 30 августа 1831.) нема трага преписци између Књаза Милоша и Зорића, Могло би се извести да по Књажевој наредби није ништа писано Зорићу, а ни он да се није обраћао писмима непосредно Књазу; али се дописивао с људима из околине Књажеве. То се види из писма Аврама Петронијевића, које је 30. августа 1831. писано у Крагујевцу, а упућено Зорићу. Не само да се Зорић дописивао с Петронијевићем, већ се види да су они били у врло пријатељским везама. „Љубезни брате З0орићу! тако гласи почетак писма Петронијевићева: „Гребало би још од како сам овде дошао, да Вам, по Вашем желанију, исто, на ожиданије Ваше, одговорим... Ево сад односим се к Вама овим писманцем, и то по вољи и жељи Јего Светлости Господара Србског и мојег, и велим: ако не будете до сада нигде захваћен, час пре спремите се с фамилијом Вашом овамо доћи. Његова Светлост постарала се и за Ваш трошак путни, и препоручила је Г-ну Стојковићу да Вас с таковим снабди. Ако је, даклем, Ваша воља да овде заједно остатак живо та нашег проведемо, јавите се Јего Превосходитељству Г-ну Стојковићу, и у договору с њим, узмите за трошак од њега колико совестно знате да ће Вам довде доста бити. Господар је њему дао лимит до колико да Вам може дати; а овде, кад код нас дођете, имаће Његова Светлост старање за Ваше и Ваше фамилије даљше уживање. Гледајте, те се одма спремите, да барем овде око Дмитрова дана приспете“...

Зорић се пожурио, на овај позив, да се спреми за пут.