Učitelj

Педагошки преглед 683

рити, То обележје можемо лако запазити на извесним педагошким покушајима. Тако зар Лицови васпитни пољски домови нису таква уметничка ea? Лиц их је створио три, — и сваки је другчији, сваки има нешто свога, по чему се разликује од другог, управо онако, као што су Рембрантови лични портрети равлични. — Или зар се Винскенов Викергдорфски покушај може учинити општим 2 Таква дела трају и падају са својим творцима. Они се могу копирати, али никад поно вити. Поникли из нарочито срећних околности, које се унапред не могу одредити, њих није могуће на другом месту поновити.

На супрот њима стоје научни покушаји, чија је кара ктеристична црта општност. Те покушаје може сваки и свуда под датим условима поновити. Овде се ради о упрошћавању животних околности на тај начин, што се припреме исти услови, који дају исте резултате. Од промене тих услова зависи и промена резултата. Тако се добија сталан одређени однос између одређених услова и одређених резултата.

Поред тих основних принципа, по којима се разликују, обе врсте покушаја имају и заједничке елементе. ТГ је у главном нови однос према детету. Дечјем бићу као индивидуи посвећује се велика пажња. На познавању детета оснива се сав васпитни рад нових ш«ола.

Тежње за оснивањем нових школа историјски потичу од Русоа. Од Русоа води пут к Толстоју и Спенсеру, који су одлучно васегли у развитак нове педагогике. Од Русоа је педагогика примила своје индивидуалистичко обележје, које стоји у вези с мишљењем о урођеној доброти детета. Из тога мишљења, које се било свесно наглашује, било ћутењем прима произилави захтев за слободом у васпитању. Сло бода је гесло најизравитије обележје нове педагогике, која се често не схвата правилно, него се меша с анархијом.

Поред тога постоји још цео ред заједничких момената код ова два реформна правца: наглашавање телесног васпитања, пропаганда ручнег рада. вежбање воље, отпор према хербатизму, коедукција, ђачка самоуправа и т.Д. Не треба мислити, да су поједини покушаји у оквиру сваке групе хомогени. Нарочито је у првој групи велика разноликост: неки од тих покушаја имају мотив и основ чисто философски, други