Učitelj

38 Учитељ

Можда ће многи од вас доживети неуспехе и болна разочарења. Али борац, свесан циљева којима служи, неће малаксавати и очајавати. Искушења и порази челиче, најзад. Кроз Албанску Голготу наш је народ, патњом и искушењем прекаљен, доживео остварење највишег идеала — уједињење. Нека вам је тај пример увек пред очима! И још нешто: не заборавите никада да је наша земља, земља земљорадничка, земља опаљених од сунца лица, жуљевитих руку, али, уз то, и земља великих душа, великана који су с опанцима на ногама уливали решпект и дивљење културне Европе 19. века, па и наших дана!...

Снага и будућност наше нације лежи у сељаштву. Сељаштво је извор свих сокова, свих елемената из којих се култивисањем ствара цивилизација.

Ви сте од данас пионери тога култивисања. Пођите у народ и на посао тај са пуно љубави и пожртвовања)!

Нека вам је срећан почетак и добра срећа!!...

Јуна 1927. тод. Београд.

ПСИХОЛОГИЈА

Радиша М. Стефановић.

Свет дечјих представа.

У колико је опширнији материјал добивен помоћу чула у толико ће потпунија и шира бити сфера представа, одређених да створе супстрат целог интелектуалног живота. А колика је важност утисака за формацију духовног садржаја, довољно је посматрати оне несрећнике који су лишени извесних чула или само једног од њих. Колико дубоко жаљење производи код нас слепац, за кога је немогућ цео свет представа које се зрацима сунца, светлошћу и бојама могу да пробуде у духу човечјем! Стога у колико је тачнији и објективнији рад појединих чула у толико је већи њихов ресултат, у толико више човек стиче знања и искуства у свету.

Почетком четврте године дете је већ много научило са имитацијом и са својим особеним искуством. Његови чулни