Učitelj

Психологија 43

и квалитативно, да су варошка и сеоска деца лишена са свим оних представа, које им је или околина или оскудно искуство тако рећи савршено негирало и према томе намеће нам се питање: какав је најлакши и најсигурнији начин за богаћење духовног света дечјег, за пречишћавање стеченог искуства или једном речју за развитак дечјих умних способности за време школског периода»

Нећемо казати нову ствар ако изјавимо, да је посматрање једно од згоднијих средстава за умножавање представа и један од основних елемената за развитак интелектуалног живота. И ако дете од 4 године још није способно да пажљиво посматра један предмет, да га анилизира и испитује у својим елементима, оно је и сигурно способно да тај рад сад отпочне јер ће он бити користан његовом умном развићу. Ми разликујемо посматрање природе или боље посматрање спољнег света, које може да буде средство за естетичко васпитање и посматрање стварности, које може да буде средство за научно васпитање и за развитак духовног живота. Сигурност, верност и трајност сећања налазе своју јаку потпору у тачном и пажљивом посматрању, које је корисно једној јакој и уређеној психичкој активности. Дете у 4 години изражава се тешко јер, пошто му недостаје оштроумност анализе и лакоћа синтезе, не сећа се добро оних представа, које има. Али на срећу ово је доба у коме инстикт радозналости почиње свој рад од кога ће већим делом зависити сукцесивни умни развитак. Овај је инстикт назват апетитом за нова искуства и има великог интереса за дете, за које је интересантно све оно, што је ново. Он се развија постепено, као што мисле Рибо и Перец, док не постане у истини права научна радозналост. То је доба, када се још не мисли на наставу нити смишљено интелектуално васпитање, већ у ово доба дечја душа сама манифестује карактере једног врло деликатног састава и једне такве импресивности, да захтева озбиљну бригу и старање.

Рад на развићу појмова треба да се продужи и у школи _ смишљено. Ни једна ствар и ни једна реч не треба да се пропушти а да се не анализира. То је идеал дидактике и принцип већ познат у психологији.