Učitelj

48 Учитељ

благодарећи овом високом педагошком генију цртање је постало предмет наставе у основној школи. Његови следбеници имајући пред очима већ означени циљ, трудили су се само да ову корисну замисао свога учитеља што успешније у дело приведу. Они су се бавили само о начину обраде овога предмета. Као такви најзначајнији су: Фребел, Рајн, Штурман и т,д.

Др. Војислав Бакић вели — да се код нас цртање није учило и као разлог за то наводи: да је тешко за учење (1878).

Доцније када је цртање и код нас постало обавезни наставни предмет по основним школама оно се изводило искључиво по прегледима а на мрежастим или истачканим свескама. Најзад у најновије време под утицајем практичних американаца у настави цртања стало се на сасвим ново стајалиште а то је: дршањс с природе. Овај начин рада уведен је по свима школама западних држава, изузимајући нас, где се још у великом делу цртају криве, праве и кружне линије по веома оскудним и штурим прегледима, непривлачним и неразумљивим и за саме наставнике. Ако се жели у овој настави постићи и имати стваран успех на буђењу интереса, развијању опажања, подстицању и буђењу дечије уобразиље ми смо дужни поћи од самога детета и водити га за собом све вишим и савршенијим формама цртања. Већ дете у четвртој години тек што може држати писаљку подухвата се цртати разне објекте, животиње и др. Тај његов цртеж за нас је једно обично дрљање али за дете право задовољство јер тиме оно испољава своје прве душевне комбинације.

Свако дете воли да црта, да разгледа слике. Књига која нема слика — нарочито оних из његовог живота и момената из животињског царства нема за њега никакове вредности. Њему је слика ближа од речи, она му је интимнија. Ову његову природну наклоност према цртању наставник се мора трудити да је још више подстакне и развије, доводећи такав рад и у хармонију са самим васпитним циљем. Цртање има да потпомогне општем и душевном развитку детињем а нарочито да усаврши и развије укус за лепим; као и да пружи основна практична знања којим ће се оно послужити у свакој прилици где му се цртеж покаже потребан. У васпитном погледу цртање такође може много допринети, не само тако ако престане бити просто механичко вежбање, намењено само