Učitelj

52 Учитељ

дознам да ли су у стању сликом представити број 5 (пилића) пошто сам се већ уверио да су сви скоро са малим изузетком знали бројати до 10. И овим опитом био сам пријатно изненађен. Цртеж је био тежи а слика нетачнија од оних што су је добијали посматрањем објекта, али резултат је — ипак био добар. Душанов цртеж као најуспелији наредим да се нацрта и писаљком на хартији да би га очувао. Ови опити

ст <> <> < Пе ZC

(1 а i Сл. 3. — Квочка с пилићима.

су ми улили пуно храбрости и показали и на пракси пут којим заиста треба ићи. Једно што је овакво цртање и целисходније а у суштини одговара потпуно дечијој радозналости и. деца га се врло радо прихватају.

Дете црта као што и брбља. Оно цртежом више жели да украси свој говор и пуно је радости када у томе успе.. У цртању млађи ученици заборављају на детаље. Тежња је таквога ученика да само представи ствар или животињу, ма у неколико најмаркантнијих црта. Човека црта у ходу са две косе: црте, руке исто тако. Оно црта као што и прича. У своме причању дете помиње само главне моменте, изражене конкретним речима — споредније речи које служе да заокругле мисао дете изоставља. Исто тако и црта. Детаљи се јављају постепено, према духовном развитку. Као што и говор постаје течнији и богатији изразима тако му и цртеж постаје: детаљнији и вернији,,

Понекад дечији пртежи чине праву драж, са своје наивности и лепоте. Било би неоправдано тврдити да су ти успеси сасвим случајни. Темпераменат свакога детета огледа се у његовој радњи а без његовог знања на један инстиктиван начин. Цртање није само вежбање ока и руке оно је израз дара и интелигенције. Умно заостала деца у исто су време и слаби цртачи.

Пре неки дан написах на табли: „Где ћеш врапче зимоватир пита мачак врапца стара“ па пошто су ми деца већ навикла на такво цртање, не рекох им друго ништа до то: хајде децо нацртајте ми то што се овде говори.