Učitelj

60 Учитељ

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД А) РЕФЕРАТИ О ДОМАЋИМ КЊИГАМА И ЛИСТОВИМА.

Покушај једног модерног буквара у нас.

Још ове школске године добиће они крајеви наше државе, у којима се употребљава латиница, један нов буквар, који се издваја од свих досадањих. Рађен на модерној основи, он представља доиста један леп покушај. Што школе оних крајева, где је у употреби ћирилица, нису још раније, после последњег букварског стечаја, добила један такав буквар, треба захвалити тадањој комисији за оцену поднетих буквара: рукопис, који је поднео „Провипешко“ (професор Више Педагошке Школе, г. др. Душан Рајичић), оглашен је за најбољи, али је одбијен као — недовршен. Међутим, о недовршености ту не може бити речи већ само о разним погледима на букварску наставу, или што је тешко претпоставити, и о непознавању најновијих тежњи на пољу букварске наставе. За унапређење те наставе у нас било би несумњиво корисно кад би г. др. Рајичић објавио свој рукопис, па макар и „недовршен“ (тј. без писаних слова).

Како је израђен поменути буквар за латиницу, најбоље ће се видети из реферата г. др. Вој. Р. Младеновића, коме је упућен на оцену од стране Главног Просветног Савета. Зато тај реферат због његове интересантности доносимо у целини, Он гласи:

„Главном Просветном Савету,

Прегледао сам послате рукописе г. Илије Диздара, па ми је част да Главном Просветном Савету поднесем ово своје мишљење о њима.

l. Naputak za početno čitanje i pisanje na osnovi psihološke početnice.

1. Као што се из самог натписа види, писац назива свој буквар, који је израдио према овом Напутку, Исихолошким. У тексту (стр. 2) он вели да „ниједна наша почетница није била основана на исправној психолошкој бази“, док његова почива на „сасвим другој“ и то по његову уверењу „исправнијој психолошкој основи“. Према томе излази да је назив