Učitelj

Културне белешке 145

ове недеље следовале су други групе, и интересовање се све више будило. Руковање апаратима и употреба филмова биле су савлађиване. Професори тога курса су најистакнутији стручњаци.

Програм курса обухвата следеће тачке;

1. Електрофизика, 2. Оптика, 3. Законски основи, 4. Наука о апаратима, 5. Употреба слика и филмова, 6. Упознавање евентуалних репаратура пројекционих апарата, као и мотора, 7. Служење и руковање апаратима.

Према потреби програм се у извесним тачкама продужује недељама, па и месецима. Базел се у првом курсу ограничио на најнужније. Други ће бити по Ускресу. Даље техничко образовање остављено је на вољу појединцима према њиховом интересовању. У будуће ће се обратити још већа пажња на методичка питања, редукцију и избор нових школских филмова за све предмете школске наставе. Увиђаван колегијум врачарске основне школе, како „Политика“ пише, увео је већ један мали биоскоп у своју школу. За сваку похвалу је један такав гест, у толико пре што је продукат приватне иницијгтиве, и желети је, да се и остале, бар београдске, школе угледају и пођу и у овом правцу, како би се најзад и наше школе обреле на дуго очекиваном терену модерне педагогике.

Стање школских биоскопа у Белгији.

У Белгији, као и на другим местима, види се још увек борба око признавања школ. филмова од надлежних. Сваки се на свој начин бори овим проблемом, али недостаје једна централна организација, која би скупљала појединачне снаге, мењала искуства, давала полета и савете за овај посао. А она средства, која дају општине за ову сврху, недовољна су.

И да би се из ове мучне ситуације изишло, узео је иницијативу у своје руке Ог Георг Ландој и решава овај проблем на следећи начин. Да би сачувао у својим рукама потпуну слободу акције, основао је Ог Ландој недавно у Бриселу „Отуегзне Стеотартаџе Вејсе“. Ова установа стоји под патронатом највиших личности (министра председника Јаспара, сенатора Рутена, Х. Пирена ректора универзитета у Гану итд.. Циљ ове установе поклапа се с циљем виших

Учитељ ~ o