Učitelj

Народно просвећивање 527

Чињеница да наша филмска предузећа, поред осталих државних и општинских пореза и такса плаћају још и по 3 динара на сваки метар увеженог или у земљи произведеног филма и да тог огромног пореза низу ослобођени чак ни они филмови који су од културно-васпитног и просветног значаја, као и факт да Одсек за Народно Просвећивање при Министарству Просвете нема ни једног наставног нити културно просветног филма (тако су ми казали кад сам пре два месеца молио да ми за биоскоп моје школе даду неки филм на приказ) казују нам да ће овај наш предлог дуго чекати на своје остварење. Оно нашто ни дана не треба да чекамо јесте да држава · научне и културно просветне филмове ослободи ужасно ве. ликих државних и општинских пореза и да их у том погледу не ставља у исти ред са криминалним, пустоловним и сензационалним филмовима, који су у већини случајева производ фантазије и у себе немају ништа стварно, него чак дају и тегативне резултате. Иницијатива за ово треба да потекне од Мин. Просвете. Тиме би се дала могућност да бар приватна иницијатива и народне самоуправе до таквих филмова дођу и учине их приступачним ширим слојевима народа.

Очекујући да ће држава бар овом минималном захтеву изаћи у сусрет ми се обраћамо народној самоуправи, уверени да ћемо на тој страни наћи више воље и разумевања. Формулисаћемо свој други предлог по коме би свака школа, свака општина, па и најзабаченије село, на јефтин и лак начин Дошло до чисто својих филмова и кинемотографских апарата. Предлог се састоји у следећем: Свака самоуправна област (обласни школски одбор) имала би да купи онолико кинемотографских апарата колико у њој има школских срезова. Ако узмемо да област има пет кинем. апарата. Скромнији али ипак добри, подесни апарати заједно са динамо машином или акумулатором за произвођење светлости, данас би могли узети по 10—15 хиљада динара, што значи да би област једанпут за свагда све своје срезове снабдела са био„скопеким апаратима за незнатних 50—70.000 динара.

Област би сваком школском срезу (школ. надзорнику) дала по један такав апарат, а свима школама (школским од борима) препоручила да из својих срестава купе по један културно-просветни или наставни филм. Ако би свака школа