Učitelj

Психологија 577

сантне случајеве снова своје посаде која је, при једној дужој експедицији, била изложена веома тешком гладовању. „Јести и пити, каже он, то су била средишта око којих су најчешће кружили наши снови. Један од нас, иначе специјалиста за. снивање великих банкета, био би изјутра сав срећан кад би нам могао јавити, да је узео учешћа у једном ручку који је био састављен од три јела.“!)

Исто тако жеђ може играти једну изазивајућу улогу сна. Фројд прича да редовно снива да пије у великим потезима неко освежавајуће пиће, кад увече једе извесна зачињена јела. ИМ кад се пробуди — што се обично дешава непосредно после сна — заиста осети један неодољив осећај жеђи.

Потреба мокрења, чији надражај долази од бешике, иза- | зива обично сан у ком се тражи згодно место да се задовољи ова потреба. Код здравих особа, овај сан обично доводи до буђења. Код деце која пате од неуздржавања мокраће, ова лотреба је праћена сновима у којима дете обично нађе згодну прилику да задовољи своју потребу. Забележени су и случајеви оваквих снова где особа своју властиту потребу преноси на неку другу личност. Пејасе даје један врло занимљив пример ове тако зване појаве пренашања о којој · ће бити доцније речи. „Налазим се у једној групи особа, које иду самном не знам куд, ни у ком циљу, у главном журимо се сви. У једном тренутку један од мојих рођака М. М... изрази жељу да се застави да задовољи једну малу потребу; али нигде згодна места. Он инсистира и, у више махова, би враћен; најзад сусретосмо једну кошару са отвореним вратима. М. М. и коју ја лично у сну нисам осетио.“:)

Најзад познат је свима утицај надражаја који долазе од _гениталних органа производећи сексуалне снове. То је „најчвршћи ослонац“, како то каже Фројд, учења које своди снове на органске надражаје.“ >)

Ми нећемо више да наводимо примере, где се спољашњи и унутрашњи утисци преображују у снове. Ово што смо навели довољно је да покаже зашто неки психолози верују да се +

5 Вгипег, ор. с. с. 28

?) Reve, ćtude psychologique, philosophique et litičraire. Paris, 1920 +) Freud, La Зстепсс аез Кеџе5 с. 38

Учитељ 2