Učitelj

742 yu. TG, JB

везане на крстима, с подераном чизмом на једној нози и с голом, раскрвављеном стопалом 70 ноге, ишао је, управо гуран и ношен заробљеник народа".

Кад гомила проговори, онда се и пред народном Скупштином види исто што и пред Бастиљом...

Слике Светоандрејаца врло су живе.

Најопширнији и најинтересантнији је одељак у књизи о школској омладини онога доба: Ђак основне школе, а по. том у гимназији, Ипократ говори о себи и о својим O вима, узгред о учитељима и о професорима.

Остављени сами себи, изван школе, ученици се уче без ичијега упуства и забављају се без икаква надзора. Лутају, батргају се, па многи ударе путовима који воде у пропаст. Али је било и деце која су рано ухватила правац: одала, се лепим пословима. И као да је саморадње било више у омладине онога доба него данас. Али у нижим разредима гимназијским, ученици приређују позоришне представе, преводе и пишу позоришне комаде, песме, приповетке, новеле, оригиналне и преведене, читају се прво на састанцима у родитељским кућама, а затим у ђачким дружинама. Довијали су сем остваривали своје жеље: да штампају по неке радове. Уређивали су и издавали, наравно писане, књижевне листове своје, у којима су оштро цењени књижевни радови њихови.

Из тога кола изашао је велики број знатних људи наших. (С годином две старијим млађи били су за време Ипократова школовања у београдској гимназији: Коста Поповић из Јежевице (умро у младим годинама), Коста, Новаковић, Драгутин Станојевић, Михаило Крстић, Стеван Поповић, Јанићије Кујунџић, Чедомило Мијатовић, Гргур Миловановић, Милутин Гарашанин, Јован Стевановић, Димитрије Поповић, Мијаило Лазаревић, Лазар Докић. Неки су од ових ученика променили крштена имена своја под утицајем Ђуре Даничића, (који се, раније, звао Ђорђе Поповић). Коста Новаковић назвао се Стојан, од Јанићија Кујунџића, постао је Милан Кујунџић. Мијаило Лазаревић прозвао се Радмило, Јован Стевановић то је Јоца Чича-Данилов; Димитрије Поповић је познати председник општине Београдске — Мита Пупче, Драгутин Станојевић се назвао Драгиша. А готово сви су оставили јака трага на књижевном и на политичком пољу.