Učitelj

· Књижевни преглед 745

Писао је много. Извежбан још у гимназији, могао је, као младић, дати онако леп књижевни производ: Кочину Крајину. А доцније, у доба зрелости, започет роман Стеван Душан завршује под старост с промењеним именом: Цар Душан. Тек ће млађе генерације дати правилну оцену овога романа, којему данас смета политичко име Др. Владана.

По извештају оних који су близу ДР. Владану, изаћи ће још лет књига његових Успомена. Интересовање за новије доба неће бити нимало слабије. Напротив! Као добар | познавалац људи и прилика, као сарадник на многим, крупним по"словима, Др. Владан изнеће у својим успоменама поједине догађаје који нису до сада довољно објашњени. Године пишчеве и његов рад у књижевности дају довољно јемства да ће бити објективан у одабирању и савестан у излагању.

Желети је да штампање осталих књига Успомена ДР. Владана не буде ничим успорено. JI.

T Kamenjak: Sumraci pod Učkom. — Split, 1928. 8:65 Ову је красну књижницу написао учитељ. Ова књижица казује душу учитеља. У овој су књижици цртице из школе. Стога ова књижица треба да се нађе у руци сваког нашег учитеља..

"Њен је писац учитељ Тоне Камењак — а .Тоне LOM UN није право име већ је КРИС СРНИ псеудоним „народног учитеља у далматинском загорском сеоцу“, и тај је учитељ избегао из Истре, поробљене наше Истре, коју у кратким новелама и импресијама «слика тако да нам се чини како он није избегао већ вапије из средине Истре и „од ње све више ствара узвишен идеал · националистичког стремљења, неодољив мистериј жртве, победничку веру у симбол Голготе и Косова“, као што се лепо вели у предговору који је написао Ћиро Чићин Шаин. А та Истра „није више нека. безначајна покрајиница од неколико стотина хиљада сиромашних виноградара, морнара и рибара“ — Истра је елеменат „кадар да ствара идеологију нације, да чвршћа значај народа, да осветљава. ти диже дух расе“. у

Љубав пишчеву и тенденцију књиге слично казује мото:

Ašće zabudu tebe dstrije Zabvena budi desnica. moja.