Učitelj

132 Учитељ

специјална кола „Атршал2 М/авеп", која сваког дана обигазе различите градске улице, узимају из домова сакату и слабу децу и возе их у школу а по свршетку школе, враћају их кућама. Таква кола раније су вукли коњи, али их је општина заменила аутобусима. Данас има 51 аутобус са, 12—20 места за седење, који се употребљавају у ту сврху.

Летња путовања енглеских учитеља. — Учитељи Лондонске Области припремају се већ сад за путовања преко ферија. · Постоје нарочити одбори који издају планове путовања, обавештавају о условима, повластицама и др. На пр.: Мора бити у групи бар тридесет путника а пут треба да није краћи од 100 миља од Лондона. Карте се издају пред путовање, (11 класа) и вреде за појединачни повратак у току календарског месеца. Карте важе за редовне и ванредне чланове Удружења, као и за чланове њихових породица. Дан поласка тачно одређен (26 јули, 3 август).

Исто тако врше се припреме и за путовања у иностранство. Сваки учитељ треба да пошље све податке Одбору, и да приложи куверт са марком и адресом за одговор. Правци путовања, су на пр.: за Мадеру, за Сједињене Државе, за Норвешку, Шведску, Палестину, Египат и т. д.

Канада

Настава сеоске деце за време зиме. — Како су у Канади доста, јаке зиме а села мала и раштркана, то су школске власти организовале за време зиме школске аутомобиле. Њима, путују учитељи од куће до куће, од станице до станице, прикупљају децу у ауто и ту их уче по три сата а после их враћају кућама. Аутомобили су довољно светли и топли, снаб-

_девени су наставним срествима и у њима деца добијају чак и топлу храну. Р. М. Стефановић, учитељ