Učitelj

416 Учитељ

џивот“. Прво друштво отвара курсеве из кувања и исхране а · друго пропагира принципе искоришћавања намирница на најскромнији начин. Ово друштво ставило је себи за задатак: да научи штедњи и брани потрошача јер је ове то у интересу сиротиње. Р. М. Ст.

Народне школе у Литванији

За време док је Литванија потпадала под Русију, основно школовање трајало је у њој три године и то све на руском језику. Литвански језик учио се свега један час недељно али и то у пракси није извођено, јер руски учитељи нису знали литвански језик. Када је Литванија постала самостална држава није имала тако рећи ни једне основне школе, која је одговарала народним потребама. Зато је одмах отпочео интензиван рад на пољу основне наставе.

Данас у Литванији основна школа траје четири године. У њој се уче ови предмети: религија, матерњи језик, рачун, природне науке, појмови о земљи, географија, историја, писање и цртање, ручни рад, хигијена, гимнастика и певање. За националне мањине (Јевреје, Пољаке, Русе) настава се. изводи на њиховом језику. Литвански језик у таквим школама учи се само од почетка друге школске године. У школе националних мањина могу бити уписана само она деца, која припадају тим мањинама.

Основне школе отвара Мин. Просвете на захтев појединих општина. Многе основне школе издржава само Мини“ старство, али највише општине, поједина културна удружења или поједини грађани. Настава је бесплатна за оне ученике, који походе школе, које издржава Министарство. или општине. У осталим школама плаћа се школарина, која се троши на издржавање њихово. Понека удружења за своје школе добијају и нарочиту помоћ од Мин. Просвете ако рад у њима тече по захтевима 'и прописима самог Министарства. Највећи део школа ипак издржава општина.

Учитељска плата није завидна. Учитељи примају месечну плату од 280 литаса што чини око 1400 динара. Сваке треће године плата им се повећава за 10%. Поред тога сваки учитељ добија месечно по 100 динара додатка на свако дете